Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014

Οριστικός ο πολιτικός "τάφος" Σα(χλα)μαρά στο Βερολίνο: ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΧΕΡΙΑ επιστρέφει για χρέος-ελαφρύνσεις, αναμάσημα των γνωστών κούφιων μπουρδολογιών περί επιβράβευσης "των ελληνικών προσπαθειών"

Ούτως ή άλλως είχαν καλλιεργηθεί "χαμηλές προσδοκίες" για τη σημερινή συνάντηση μεταξύ της πραγματικής κυβερνήτριας της ελλαδικής αποικίας και του εγχώριου εντεταλμένου της, πλην όμως το αποτέλεσμα ξεπέρασε ακόμα και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, ακριβώς όπως συνέβη και κατά την εμφάνιση του πρωθυπουργικού τραγέλαφου στη ΔΕΘ. Έχοντας, βέβαια, πάρει την κρυάδα από τη χθεσινή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Γάλλο πρωθυπουργό τον οποίο ουσιαστικά κατακεραύνωσε υπενθυμίζοντάς του ότι ο μοναδικός δρόμος για τις χώρες της Ευρώπης έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την αιματηρή λιτότητα, η φράου Μέρκελ συμπεριφέρθηκε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο στον τρομαγμένο πολιτικάντη που παριστάνει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, αυτή τη φορά διά της...επιβραβεύσεως, αναμασώντας τα γνωστά κλισέ περί "επιτυχούς πορείας της ελληνικής οικονομίας", φροντίζοντας έτσι να υπενθυμίσει ότι δεν μπορεί η χώρα να παρεκκλίνει από την έως τώρα εφαρμοζόμενη εθνοκτόνο πολιτική.

Φυσικά, όπως όλοι περίμεναν, δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά από τη Μέρκελ σε ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους (το οποίο, κατά δήλωσή της, "θα αρχίσει να συζητείται μετά την αξιολόγηση από την τρόικα", βάλε καλό 2015 και άμα, δηλαδή), ούτε βέβαια στην παραμικρή φοροελάφρυνση ή επιβράδυνση επίτευξης των ασφυκτικών δημοσιονομικών στόχων. Το ρεπορτάζ του newsbomb.gr/ είναι εξόχως διαφωτιστικό:

"Μόνο τη... δανειδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξασφάλισε ο Αντώνης Σαμαράς για την Ελλάδα, στη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ - Ούτε κουβέντα δεν τόλμησε να πει ο πρωθυπουργός για «κούρεμα» χρέους, αλλά αναφέρθηκε σε μια... πιθανή επιμήκυνση.

Φανερά... «παγωμένος» ο Σαμαράς στην γενική του τοποθέτηση προσπάθησε να ζητήσει δημοσίως... φοροελαφρύνσεις, αλλά από την πλευρά της η Μέρκελ το μόνο που είπε είχε να κάνει με την τήρηση του προγράμματος, με τα «καλά λόγια» για τη μέχρι τώρα προσπάθεια, παραδεχόμενο τα δεινά που περνά ο ελληνικός λαός. Για τα... περαιτέρω, αρκέστηκε να παραπέμψει στην τρόικα και πέραν τούτου ουδέν άλλο σχόλιο.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για ένα νέο σχέδιο προγράμματος που ετοιμάζει η ελληνική πλευρά για τη συνέχεια, μετά το τέλος του μνημονίου, δίχως όμως να μπει κανένας από τους δύο στην ουσία των θεμάτων, αποφεύγοντας να αγγίξουν τα καυτά ζητήματα που καίνε τους Ελληνες. 

«Ευχαριστώ για το γεγονός ότι η Ελλάδα δείχνει θετικά δείγματα και πολύ σύντομα θα υπάρξει θετική ανάπτυξη. Θετικά μηνύματα στον τομέα του τουρισμού, πολλοί τουρίστες γερμανοί πηγαίνουν με χαρά στην Ελλάδα». Με τη φράση αυτή ξεκίνησε η ομιλία της κα. Μέρκελ. Όπως είπε η γερμανίδα Καγκελάριος «Μιλήσαμε και για τις επόμενες αποφάσεις τόσο με την τρόικα όσο και με την ΕΚΤΑ. Διαπιστώνουμε πολύ θετικές προόδους για το επόμενο διάστημα. Η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις». «Η Γερμανία υποστηρίζει την Ελλάδα, με την task force και υπάρχει πολύ στενή συνεργασία, βελτίωση του τομέα της υγείας, κλπ. Ειδικά για τους πολίτες είπε: «Ξέρω πόσοι είναι άνεργοι στην Ελλάδα, πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους πολίτες».

Ο Σαμαράς αφού ευχαρίστησε την κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα μας έχει κάνει όλα όσα είχε δεσμευθεί και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από ότι είχαμε δεσμευθεί. Επίσης είπε στην Καγκελάριο ότι η χώρα μας δεν έχει ανάγκη νέων δανείων. «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα. Και στο πρόγραμμα σταθεροποίησης της Ελλάδας και στην πρόοδο την οποία έχουμε. Η χώρα πετυχε μια σειρά από δύσκολους στόχους σε ένα διάστημα συντομότερο από εκείνο που προβλεπόταν. Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλέονασμα το 2013 και για δεύτερη φορά θα το κάνουμε 2014. (...) Η Ελλάδα θέλει να προτείνει και θα προτείνει ένα δικό της πλαίσιο για τη συνέχιση μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια, μετά το τέλος του προγράμματος, γιατί η χώρα μου έχει μπει καλά στο χώρο μεταρρυθμίσεων. Γυρισμός δεν υπάρχει, πίσω στα ελλείμματα δεν πρόκειται να πάμε. Τις μεταρρυθμίσεις αυτές θα έπρεπε να τις κάνουμε μόνοι μας, να μη τις ζητήσει κανένας. Θα συνεχίσουμε πέρα και πάνω από δεσμεύσεις."

Χαρακτηριστικό της συντριπτικής αποτυχίας Σαμαρά είναι και ένα άλλο απόσπασμα των αμήχανων απαντήσεών του κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση στο οποίο είπε: "Η Ελλάδα σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση. Η πορεία των στόχων μπαίνει σε άλλη φάση, αλλά δεν αλλάζουν οι στόχοι. Αυτά θα τα δούμε μαζί με τους εταίρους μας μετά τα stress test των τραπεζών" ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Σαμάρας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, όχι μόνο δεν ετέθη στην πραγματικότητα ζήτημα επιβράδυνσης των ασφυκτικών δημοσιονομικών στόχων με απώτερο σκοπό την ελάφρυνση των πολιτών, αλλά η προσεκτική πλην εθελόδουλη χρήση των λέξεων φανερώνει ακριβώς ότι στην πραγματικότητα ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΟΤΙ ΟΙ ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ - "ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΣ" ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟΣ ΘΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΨΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ, ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΙ Η ΕΘΝΟΚΤΟΝΟΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΥΠΟ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ. ΚΟΙΝΩΣ, ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΟΤΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ.

Πολλά ΜΜΕ είχαν σπεύσει να προβλέψουν ότι, εφόσον "το τελευταίο χαρτί Σαμαρά" δεν φέρει αποτελέσματα, νομοτελειακά θα επέλθουν καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις, με αποκορύφωμα τις πολυπόθητες πρόωρες εκλογές. Προσδοκούμε ότι μετά και από την επισημοποίηση του φιάσκου ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΜΗΝΟ.


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...