Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016

Ιάκωβος Κουμής: Δολοφονήθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή κατά τον εορτασμό του Πολυτεχνείου το 1980


Από τον Γιώργο Αλεξάτο   

Δολοφονήθηκε από τα ΜΑΤ κατά τη διάλυση της απαγορευμένης πορείας του Πολυτεχνείου στις 16 Νοεμβρίου 1980, την ίδια μέρα που το εγκληματικό αυτό σώμα δολοφόνησε και την 20χρονη εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου.

Δεν ήταν απλώς ένας Κύπριος φοιτητής ο Ιάκωβος Κουμής. Έτσι συνηθίζουν να τον αναφέρουν όσοι επί δεκαετίες τώρα έχουν λόγους να κρύψουν ότι αυτός ο 24χρονος ήταν στρατευμένος στον αγώνα για την ανατροπή των τετελεσμένων του Αττίλα στην Κύπρο, ενάντια στην κατοχή, ενάντια στα αμερικανονατοϊκά σχέδια νομιμοποίησης της διχοτόμησης του νησιού.

Ο εργάτης από την Κύπρο, που ως έφηβος έζησε το προδοτικό χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και εθνοκάθαρση του 1974, ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στη Νομική, συνεχίζοντας τον αγώνα για το δίκιο του κυπριακού λαού.

Το ότι αυτό το καίριο στοιχείο της προσωπικότητάς του παραγνωρίζεται δεν τιμά κανέναν από εκείνους που νομίζουν πως αποσιωπώντας τους αγώνες ενάντια στα τετελεσμένα μιας εισβολής και μιας εθνοκάθαρσης, θα ασχοληθούν με την ησυχία τους μ' αυτά που οι ίδιοι θεωρούν αξιόλογα. Ενδεχομένως, μετά κι από ένα νέο σχέδιο Ανάν ή ίσως και μετά από το βούλιαγμα του νησιού που δεν λέει να μας αφήσει στην ησυχία μας σ' αυτή την όμορφη γωνιά της σκανδιναβικής χερσονήσου όπου ζούμε, μακριά από Τουρκία και Ισραήλ.


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...