Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016

Νέα ψυχρολουσία από Ντάισελμπλουμ & Σόιμπλε για το χρέος. Καμία συζήτηση μέχρι το 2018


Νέα ψυχρολουσία στις Βρυξέλλες για την υπόθεση του χρέους καθώς τόσο ο Ντάισελμπλουμ όσο και ο Σοίμπλε προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Eurogroup έκαναν και πάλι σαφές ότι η όποια συζήτηση για το χρέος και τα επιμέρους μέτρα δεν είναι της παρούσης.

Ο επικεφαλής του Eurogroup γκρέμισε και τις ελπίδες της Αθήνας έστω για την ανακοίνωση τώρα των μεσοπρόσθεσμών μέτρων ακόμη κι αν αυτά θα υλοποιούνταν μετά το 2018  ενώ ξεκαθάρισε πως σήμερα δεν θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις, διεμήνυσε. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, «το Μάιο καθορίσαμε σειρά πιθανών μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους… Δεν μπορεί να τα συγκεκριμενοποιήσουμε τώρα, εξαρτάται από πολλές παραμέτρους όπως επιτόκια, ανάπτυξη, πληθωρισμός κλπ. Και βέβαια (εξαρτάται από) τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης». 

Νέο «όχι» στο άνοιγμα οποιασδήποτε συζήτησης για βαθιά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν το 2018 είπε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συζήτηση για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης πριν την ολοκλήρωση του Μνημονίου, όπως δηλαδή προβλέπει ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε τον Μάιο.

Ο κ. Σόιμπλε προσέθεσε μάλιστα ότι αυτό δε σημαίνει μη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αναφέροντας ότι δεν έχει αλλάξει «τίποτα» σχετικά με το ψήφισμα της γερμανικής Βουλής που προβλέπει τη συνδρομή του Ταμείου στο τρίτο Μνημόνιο.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του πάντως έχει διαμηνύσει ότι δεν θα προσφέρει νέα δάνεια στη χώρα μας σε περίπτωση που δεν υπάρξει «σημαντική» αναδιάρθρωση του χρέους και έχει ζητήσει τη συγκεκριμενοποίηση των μακροχρόνιων μέτρων που προτίθενται να λάβουν οι εταίροι το ταχύτερο δυνατό.

Μοσκοβισί: Να συζητήσουμε τις δυνατότητες διευθέτησης του χρέους 

Σε άλλο μήκος κύματος ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Σημείωσε πως έως το τέλος του έτους χρειάζεται να γίνει μία «συνολική» συζήτηση για την Ελλάδα, που δεν θα περιλαμβάνει μόνο μεταρρυθμίσεις αλλά και τις «δυνατότητες» διευθέτησης του χρέους.


Εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξει τέτοια εξέλιξη μετά το Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπου μπορεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ γνωστοποίησε ότι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας εντός του Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης.

Τόνισε πως η Ελλάδα έχει πετύχει «καλή πρόοδο» το τελευταίο διάστημα και επισήμανε ότι από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις θα πρέπει και οι εταίροι να αναλάβουν τις δικές τους.

Τέλος, ο γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε με καλά λόγια στον τέως υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, που μετακινήθηκε στον ανασχηματισμό, αλλά και στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, εκφράζοντας τη χαρά για το γεγονός ότι παραμένει ο άνθρωπος που θα εκπροσωπεί τη χώρα μας στο Eurogroup.

Ντομπρόβσκις: Το πρόγραμμα είναι εντός πλαισίου   


«Το πρόγραμμα είναι εντός πλαισίου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις προσθέτοντας ότι η δημοσιονομική απόδοση της χώρας είναι και αυτή εντός πλαισίου καθώς η Ελλάδα, όπως φαίνεται από τον προϋπολογισμό που κατέθεσε θα πετύχει τους στόχους για  πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017.

Για τον κ. Ντομπρόφσκις, τα θέματα που είναι σημαντικά στην δεύτερη αξιολόγηση είναι τα θέματα ενέργειας, η βελτίωση της δημοσίας διοίκησης, και βελτίωση της εξοικονόμησης φόρων.Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...