Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

Κερέ στον ΣΚΑΙ: Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει νέο μνημόνιο


Μια εβδομάδα πριν το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, οι "ΙΣΤΟΡΙΕΣ" συνάντησαν το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιερ Μοσκοβισί.

Οι δυο άντρες μίλησαν στη Σία Κοσιώνη για το θέμα των ημερών, απαντώντας πόσο κοντά βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

«Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» ανέφερε ο Μπενουά Κερέ, τονίζοντας ότι στόχος είναι να δημιουργήσει η ελληνική οικονομία περισσότερες θέσεις εργασίας. 

Σε ότι αφορά το «φλέγον» κομμάτι της αξιολόγησης, ο Κερέ υπογράμμισε ότι είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας να κλείσει η αξιολόγηση όσο πιο σύντομα γίνεται.

Ο κ. Κερέ δήλωσε πως το πρωτογενές πλεόνασμα για τα έτη μετά το 2018 πρέπει να παραμείνει στο 3,5%, ενώ επεσήμανε πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι πλήρως διασφαλισμένη σήμερα. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι το ΔΝΤ πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθότι η παρουσία του θα  κάνει πιο αξιόπιστη την ελληνική πλευρά.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ τάχθηκε υπέρ της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, τονίζοντας πως μια ανοικτή αγορά θα οδηγήσει στη μείωση της ανεργίας. Για το ίδιο ζήτημα ανέφερε το παράδειγμα της Ισπανίας σημειώνοντας η ανεργία στη χώρα σημείωσε πτώση μετά το άνοιγμα της αγοράς εργασίας.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διευκρίνισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει ένα νέο μνημόνιο και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι  το ΔΝΤ θα ζητήσει νέα συμφωνία. Αναφερόμενος στο ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης, ο Κερέ σημείωσε ότι αυτή θα έρθει μετά το πέρας της αξιολόγησης. 

Από τη μεριά του ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε : «Πρέπει να φτάσουμε στο eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου με μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και δουλεύουμε πάνω σ'αυτό».

Επιπλέον, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχίσουν για να κάνουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική, .

Σε ερώτηση σχετικά με το ελληνικό χρέος, ο κ. Μοσκοβισί  επισήμανε ότι  για να ξεκινήσει η συζήτηση χρειάζεται συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και πρόσθεσε ακόμη ότι ένας σημαντικός παράγοντας για να υπάρξει θετική έκβαση επί του θέματος είναι οι ελληνικές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο Πιερ Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στον Έλληνα πρωθυπουργό, δηλώνοντας ότι «Ο Αλέξη Τσίπρας κάθεται στη θέση του, δουλεύοντας, δεν το απολαμβάνει αλλά δεν δείχνει να έχει κουραστεί» και σχολίασε ότι δεν του έδωσε την εντύπωση ότι σκέφτεται να στείλει την χώρα σε πρόωρα στις κάλπες.Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...