Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

Πέθανε ο Κωστής Στεφανόπουλος. Σκληρός δεξιός στην ενεργό πολιτική, μετριοπαθής ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας


Πλήρης ημερών (90 ετών) έφυγε απόψε από την ζωή, ο πρώην Πρόεδρος Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος που νοσηλευόταν από την προηγούμενη Πέμπτη με σοβαρή λοίμωξη αναπνευστικού. 

O Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 15 Αυγούστου 1926 και ήταν γιος του δικηγόρου Δημητρίου Στεφανόπουλου ο οποίος χρημάτισε κατ' επανάληψη βουλευτής Αχαϊας και υπουργός.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1954 άσκησε ενεργό δικηγορία μέχρι το 1974, ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.

Το 1964, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαϊας με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΕ, ύστερα από τρεις ανεπιτυχείς συμμετοχές στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Το 1974, έγινε μέλος της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Το Δεκέμβριο του 1981, διεκδίκησε την προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας. Στη σχετική ψηφοφορία πήρε 32 ψήφους, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα εξέλεξε πρόεδρο τον Ευάγγελο Αβέρωφ.

Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ μέχρι το 1985.

Το Σεπτέμβριο του 1984, ήταν για δεύτερη φορά υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πήρε 41 ψήφους χάνοντας την προεδρεία από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Εδώ να επισημάνουμε ότι ο Κωστής Στεφανόπουλος άνηκε ως ενεργός πολιτικός στην σκληρή δεξιά, σε αυτή τη δεξιά που ερχόταν από τον Εμφύλιο και μόνο μετριοπαθή δεν τον έλεγες. Δεν γίνεται  να ξεχάσουμε ,τον ένθερμο υποστηρικτή της "Βασιλευόμενης"στο δημοψήφισμα του '74, τον λαικιστή Δεξιό βουλευτή-υπουργό που διόριζε σώγια ολόκληρα στο Δημόσιο, τον σκληροπυρηνικό Αχαιάρχη της ΝΔ, ίνδαλμα των ΟΝΝΕΔιτών το '84-'85, πρώτου πολιτικού καθοδηγητή και ινδάλματος των Ρέιντζερς και Κενταύρων ,ως και νονού(ανάδοχου), του Γ.Καλαμπόκα δολοφόνου του Νίκου Τεμπονέρα.

Το 1985, αποχώρησε από τη ΝΔ και στις 6 Σεπτεμβρίου ίδρυσε τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ) μαζί με εννέα νεοδημοκράτες βουλευτές που προσχώρησαν στο νέο κόμμα.

Τον Απρίλιο του 1991, με πρότασή του στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΑΝΑ που προέκυψε από το 2ο Συνέδριο του κόμματος το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών ανήλθε σε 25%, το υψηλότερο για τη συγκεκριμένη περίοδο σε ανώτατο κομματικό όργανο.

Τρεις μέρες μετά την αποτυχία της ΔΗΑΝΑ στις ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου 1994, στις οποίες προσέγγισε αλλά δεν εξασφάλισε το 3%, ώστε να εκλέξει ευρωβουλευτή, ανακοίνωσε τη διάλυσή της και την αποχώρησή του από την πολιτική.

Στις 8 Μαρτίου 1995, με την υποστήριξη 11 βουλευτών της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛΑΝ), η οποία τον είχε προτείνει για το ανώτατο αξίωμα και 170 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη, στην τρίτη ψηφοφορία, πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στις 8 Φεβρουαρίου του 2000, επανεξελέγη από τη Βουλή Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 269 ψήφους (161 από το ΠΑΣΟΚ, 101 από τη ΝΔ και 7 από ανεξάρτητους βουλευτές).

Εκεί γνωρίσαμε έναν άλλο Κωστή Στεφανόπουλο, μετριοπαθή, μετρημένο με σεβασμό στους πολιτικούς όλων των χώρων. Αυτός ο Κωστής Στεφανόπουλος, στα αστικά πλαίσια πάντα, δεν ενόχλησε πολλούς, αντίθετα έγινε συμπαθής στην ελληνικής κοινωνία που τον κατέταξε ίσως στον πιο αγαπητό Πρόεδρο της Δημοκρατίας!Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...