Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016

Νέο πραξικόπημα Ερντογάν. Συνέλαβαν τον αρχηγό του Κουρδικού κόμματος και Κούρδους βουλευτές


Οι δύο συν-επικεφαλής της φιλο-κουρδικού κόμματος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας έχουν συλληφθεί μαζί με άλλους βουλευτές.

Selahattin Demirtas και Figen Yuksekdag συνελήφθησαν στις στα σπίτια τους ως μέρος μιας αντιτρομοκρατικής έρευνας, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στο Πρακτορείο ειδήσεων Anadolu .

Συνελήφθησαν επίσης τουλάχιστον εννέα άλ βουλευτές από τοHDP.

Ώρες αργότερα, υπήρξαν αναφορές για μια τεράστια έκρηξη στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ασθενοφόρα στάλθηκαν στη σκηνή της έκρηξης στο Ντιγιαρμπακίρ, την πόλη όπου συνελήφθη ο κ Ντεμιρτάς.

Παράνομες οι κρατήσεις

Twitter, Facebook, YouTube και το Whatsapp είναι απαγορευμένα από τους Τούρκους πολίτες, ακόμα και όταν οι χρήστες προσπάθησαν να παρακάμψουν τους περιορισμούς, χρησιμοποιώντας ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN).

Ο κ Ντεμιρτάς είχε τουιτάρει την σύλληψη του, πτιν κλείσουν τα social media.

Ένας άλλος βουλευτής από το κόμμα που είναι σήμερα στο εξωτερικό, Ερτουγρούλ Kurkcu, δήλωσε στο BBC ότι οι συλλήψεις ήταν «εντελώς παράνομες».

Είπε: ". Η αποψινή καταστολή δεν έχει να κάνει με τίποτα που αφορά το δικονομικό δίκαιο, το ποινικό δίκαιο, κάθε νόμος  ή το σύνταγμα Πρόκειται για μια παράνομη απαγωγή των βουλευτών του  HDP .

"Η τουρκική κυβέρνηση οδεύει προς μια δικτατορία του στυλ των Ναζί [sic].

"Προτίθεται η τουρκική κυβέρνηση να συμμορφώνονται με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα."

Τον περασμένο μήνα, οι συν-δημάρχους από τις μεγαλύτερες κουρδικής πλειοψηφίας πόλη της Τουρκίας συνελήφθησαν , επίσης, ως μέρος μιας έρευνας της τρομοκρατίας.

bbc


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...