Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016

Τι χρωστάει η Ελλάδα (αναλυτικά στοιχεία) - Και γιατί δεν βιάζεται η Τρόικα (για το νέο εκβιασμό)


Το ThePressProject την προηγούμενη εβδομάδα δημοσίευσε παρέμβαση της συντακτικής ομάδας επισημαίνοντας τους κινδύνους που κρύβονται αν οι διεθνείς πιστωτές επιμείνουν σε μέτρα όπως την επέκταση του δημοσιονομικού Κόφτη. Το κείμενο αυτό είχε στόχο να αναδείξει τους κινδύνους για τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας. Σήμερα δημοσιεύουμε τα στοιχεία που δείχνουν γιατί η ελληνική κυβέρνηση ήθελε διακαώς να κλείσει το συντομότερο δυνατό την 2η αξιολόγηση και να πάρει τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους και κατ΄ επέκταση παρουσιάζουμε με διαδραστικό τρόπο τον μηχανισμό (εκβιασμό) με τον οποίο οι διεθνείς πιστωτές σκοπεύουν να σύρουν την Ελλάδα σε έναν ακόμα «επώδυνο συμβιβασμό».

Όπως φαίνεται στο γράφημα παρακάτω το 2017 είναι η χειρότερη χρονιά όσον αφορά την αποπληρωμή χρεών που πρέπει να κάνει καθώς από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο θα πρέπει να καλύψει 15,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε κατόχους ελληνικών ομολόγων, 1,6 δισ. στον ESM, 2,9 δισ. στην ΕΚΤ και περίπου 400 εκατομμύρια στο ΔΝΤ (παρόλο που αυτό δεν έχει πληρώσει περίπου 8 δισ. ευρώ βάσει της δανειακής σύμβασης του 2ου Μνημονίου). Συνολικά το 2017 η Ελλάδα καλείται να καλύψει ένα δυσθεώρητο που πλησιάζει τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό είναι μόλις 6 δισ. ευρώ λιγότερα από όσα πληρώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, από τη στιγμή που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι όταν βλέπετε τους εκπροσώπους των «Θεσμών» να μιλάνε για αναβολή του κλεισίματος της αξιολόγησης για τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο (κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για τον Μάρτιο) θα πρέπει να γνωρίζετε ότι χωρίς τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους (που θα μετακυλούσαν κάποιες από τις βραχυπρόθεσμες πληρωμές της Ελλάδας) η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα βρεθεί για 2η φορά στον τοίχο, όπως ακριβώς έγινε τον Ιούνιο του 2015. Και αυτή τη φορά οι τράπεζες είναι ήδη κλειστές, οπότε ο εκβιασμός μπορεί να είναι και ακόμα χειρότερος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΔΩΣχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...