Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Πραξικόπημα της Δούρου. "Ψηφίστηκε", χωρίς καν να συζητηθεί ο ΠΕΣΔΑ


Με μια, άνευ προηγούμενου, ενέργεια που όμοιά της δεν μπορεί να συμβαίνει με όρους δημοκρατίας, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου εξοβέλισε περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης και διαδηλωτές και πέρασε χωρίς συζήτηση, σχεδόν πραξικοπηματικά, το νέο Περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων. Ουδέποτε στο παρελθόν, οποιαδήποτε περιφερειακή αρχή, τόλμησε να αφαιρέσει το λόγο από εκλεγμένους συμβούλους και να περάσει, δίχως ψήφο, αιτιολόγηση και επιχειρήματα, οποιοδήποτε θέμα, πόσο μάλλον ένα τόσο σημαντικό.

Φωνές και γιουχαΐσματα από τους  συγκεντρωμένους ακολούθησε την παγωμάρα που απλώθηκε στην αίθουσα του υπουργείου Μεταφορών, όταν ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου ανακοίνωσε ότι το θέμα της επικύρωσης του νέου ΠΕΣΔΑ ψηφίστηκε από το συμβούλιο, χωρίς καν να συζητηθεί! «Θα έπρεπε να ντρέπεστε!» και «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, η Χούντα δεν τελείωσε το 73» ήταν μερικά από τα συνθήματα που δονούσαν την αίθουσα.
Νωρίτερα, συγκεντρωθέντες κάτοικοι από τη Φυλή, τη Δυτική Αττική και το Γραμματικό κατέβηκαν από το θεωρείο και ανέβηκαν στο χώρο του προεδρείου, όπου άπλωσαν πανό, απαιτώντας την αναβολή της συζήτησης. Παράλληλα, υπενθύμιζαν προεκλογικές δηλώσεις της κυρίας Δούρου σχετικές με τη διαχείριση των απορριμμάτων που κινούνταν σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τη σημερινή της πολιτική. Το κλίμα εντάθηκε με αποτέλεσμα να υπάρξει ολιγόωρη διακοπή ενώ λίγο αργότερα, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η διαδικασία είναι γνωστή και το θέμα ψηφίζεται!
Ακολούθησαν έντονες διαμαρτυρίες από τους περιφερειακούς συμβούλους και αντιδράσεις από τους συγκεντρωμένους ενώ παραλίγο να απειληθεί… σύρραξη με τους πιο ψύχραιμους να παρεμβαίνουν για να την αποτρέψουν.
Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η αναταραχή να ήταν «στημένη» – όχι από τη βάση που έχει ειλικρινή κίνητρα αλλά από τις κεφαλές – προκειμένου ακριβώς να «περάσει» ο νέος ΠΕΣΔΑ χωρίς συζήτηση, χωρίς κριτική, χωρίς τους «κεραυνούς» της αντιπολίτευσης και χωρίς να χρειάζεται η Ρένα Δούρου να απολογείται για την αλλαγή των 180 μοιρών στην πολιτική της.
Σε κάθε περίπτωση, η κυρία Δούρου φυγαδεύτηκε σχεδόν από την αίθουσα ενώ λίγη ώρα αργότερα τα άδεια έδρανα των περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφίας πρόδιδαν μια αίσθηση απαξίωσης τόσο απέναντι στα εκλεγμένα, θεσμικά όργανα, όσο και απέναντι σε κατοίκους περιοχών που, για χάρη της εξουσίας και μόνο,  θώπευαν στο παρελθόν τις συνειδήσεις τους.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι πριν καλά – καλά αδειάσει η αίθουσα από τον κόσμο, η περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ είχε ήδη εκδώσει δελτίο Τύπου στο οποίο ανέφερε ότι εγκρίθηκε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός, «παρά τις προσπάθειες διαφόρων εκπροσώπων συλλογικοτήτων να ακυρωθεί η διαδικασία του Περιφερειακού Συμβουλίου» και έτσι, «άνοιξε ο δρόμος για την εφαρμογή του νέου Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής, που αποτυπώνει την οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη, με δημόσιο και αποκεντρωμένο χαρακτήρα, διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής».
Με άλλα λόγια: η κυρία Δούρου αποφάσισε ότι δεν είναι δόκιμο πλέον να χαϊδεύει τα αυτιά των συλλογικοτήτων αλλά είναι προτιμότερο να τους βγάζει τη γλώσσα…
Να σημειωθεί, επίσης, ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζε – όπως κάθε φορά – ο δήμαρχος Χρήστος Παππούς και όλη η δημοτική αρχή Φυλής.


    Δήλωση 7 περιφερειακών συμβούλων

Η 38η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής δεν πήρε καμία απόφαση
(δήλωση 7 περιφερειακών συμβούλων)
Με έκπληξη διαβάσαμε αναρτημένο στην ιστοσελίδα της περιφέρειας Αττικής τον ισχυρισμό της Διοίκησης ότι η συνεδρίαση του ΠΕΣΥ που πραγματοποιήθηκε στις 6/12/2016 κατέληξε σε «ψήφιση» της εισήγησης για τον ΠΕΣΔΑ.
Ως μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου δηλώνουμε ότι η συνεδρίαση διεκόπη με αποφαση του Προεδρείου του ΠΕΣΥ μετά από τη δυναμική παρέμβαση πολιτών της Δυτικής Αττικής, της Φυλής και του Γραμματικού και δεν ξεκίνησε ξανά ποτέ.
Ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥ κος Θ. Σχινάς ανακοίνωσε πραξικοπηματικά από μικροφώνου αποτέλεσμα ψηφοφορίας που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Η «απόφαση» που παρουσιάζεται είναι ουσιωδώς και τυπικά άκυρη και νομικά έωλη, αφού δεν τηρήθηκε καμία από τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και ο Κανονισμός Λειτουργίας του ΠΕΣΥ. Πέραν του Προέδρου, όσοι νομιμοποιούν τέτοιου τύπου πραξικοπηματικές ενέργειες φέρουν ευθύνη, ατομικά και συλλογικά.

Οι σχετικές αποδείξεις θα κατατεθούν αρμοδίως, για να επισύρουν και τις ανάλογες νομικές συνέπειες.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι
Αννα Βασιλάκη
Δέσποινα Κουτσούμπα
Μάκης Μαντάς
Ζωή Ράικου
Γιάννης Πρωτονοτάριος
Μαρίνα Κουκά
Φλώρα Νικολιδάκη


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...