Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

Πολάκης εναντίον …Πολάκη!

Με προσβλητική και απαξιωτική αναφορά για τις χιλιάδες νοσηλεύτριες και νοσηλευτές της χώρας μας

Οι «υπεράριθμες» νοσηλεύτριες των Κέντρων Υγείας βρέθηκαν στο στόχαστρο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο οποίος χθες Παρασκευή 2/12 παραβρέθηκε στα εγκαίνια του τμήματος πυρηνικής ιατρικής στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».
«Έχουμε και κέντρα υγείας ανά την Ελλάδα τα οποία εκεί που η λογική κατανομή είναι 6, 7 με 8 νοσηλεύτριες, έχουμε 15, 18, 23, 25 και πάνε με το πλεκτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παύλος Πολάκης.
Βεβαίως το πρώτο ερώτημα που αβίαστα προκύπτει από την αναφορά του αν. υπουργού υγείας είναι το αν στηρίζεται από συγκεκριμένα αριθμιτικά δεδομένα ή όχι. Στη χώρα που έχει τους λιγότερους νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους από όλες τις χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, είναι ιδιαίτερα προκλητική μια τέτοια αναφορά και αυτό που περιμένουμε από τον «λαλίστατο» αν. υπουργό είναι να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις αναφορές του. Σε διαφορετική περίπτωση ο κ. Πολάκης θα έχει υποπέσει σε μια θρασύτατη συκοφαντία εις βάρος του νοσηλευτικού προσωπικού των Κέντρων Υείας της χώρας.
Το επόμενο ερώτημα που προκύπτει είναι εάν  όντως υπάρχει ανισοκατανομή του νοσηλευτικού προσωπικού, γιατί ο ίδιος ως υπουργός εδώ και ένα χρόνο δεν έχει κάνει κάτι για να τη διορθώσει;
Σ΄αυτό το ερώτημα υπάρχει σαφής απάντηση: Πως θα μπορούσε να προχωρήσει σε ισοκατανομή του νοσηλευτικού προσωπικού μια κυβέρνηση που κάνει το ένα ρουσφέτι μετακίνησης και μετάταξης μετά το άλλο;
Οι καταγγελίες που γίνονται για το θέμα αυτό είναι συνεχείς. Αρκετές από αυτές αφορούν σε μετακινήσεις νοσηλευτριών από Νοσοκομεία σε Κέντρα Υγείας:
Στις 13/1/2016 το Σωματείο Εργαζομένων νοσοκομείου Διδυμοτείχου κατήγγειλε την  απόφαση του διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Στρατή Πλωμαρίτη, να εγκρίνει τη μετακίνηση νοσηλεύτριας από το νοσοκομείο Διδυμοτείχου στο ΠΕΔΥ-Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας (δείτε την ΕΔΩ) «Για μια ακόμα φορά, αφαιρείται νοσηλευτικό προσωπικό από το νοσοκομείο του Διδυμοτείχου, παρά την υποστελέχωση των κλινικών και του ιδρύματος», αναφέρει στην αναφορά του το Σωματείο και ζητά από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, να παρέμβει για την ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης μετακίνησης. Ζητά επίσης τη στήριξη του αρμόδιου υπουργού «για την επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου», αλλά και τη συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Εθνικής Άμυνας, ώστε οι αποσπασμένοι από άλλα νοσοκομεία της χώρας, λόγω συνυπηρέτησης ένστολου συζύγου, να διατίθενται στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου και όχι στις δομές του ΠΕΔΥ.Το Σωματείο των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου υπενθυμίζει στην αναφορά του προς τον υπουργό Υγείας τα σοβαρά προβλήματα στελέχωσης του νοσηλευτικού ιδρύματος, εξαιτίας των οποίων οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει στις 9 Νοεμβρίου και σε κατάληψη της Διοίκησης του νοσοκομείου. Επαναλαμβάνει επίσης πως οι 12 οργανικές θέσεις του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας, που έχει πολύ μικρότερο φόρτο εργασίας, είναι απολύτως καλυμμένες, ενώ στη μονάδα υπηρετούν και οι τρεις πρώην υπάλληλοι (κλάδου νοσηλευτών) του ΙΚΑ Ορεστιάδας αλλά και 11 νοσηλεύτριες που ενώ έχουν θέση στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου έχουν μετακινηθεί στο Κ. Υ. Ορεστιάδας με την αιτιολογία της συνυπηρέτησης.«Νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει σε όλη τη χώρα, απλά θα πρέπει να κατανεμηθεί κατά τρόπο που πραγματικά θα εξυπηρετεί τη λειτουργία των νοσοκομείων», υποστηρίζουν τα μέλη του Σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου Διδυμοτείχου.
Στη Μυτιλήνη, τον Οκτώβριο του 2016 απόφαση της διοικήτριας της 2ης ΥΠΕ αναιρεί απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου Μυτιλήνης για την επιστροφή υπαλλήλου που είναι αποσπασμένη παράνομα εδώ και «σχεδόν» 10 χρονιά σε ΚΥ του νησιού, αδειάζοντας την διοίκηση και καθιστώντας το ΔΣ του νοσοκομείου σε αχυρανθρώπους (δείτε την ΕΔΩ).
Για το θέμα απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας το ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα παρακάτω:Η απόφαση αυτή ελήφθη μη λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης [αδειάζοντας την στην ουσία] άλλα και μια σειρά από άλλα δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα:
 Το ΔΣ του νοσοκομείου Μυτιλήνης την 5/9/2016 με την 25η απόφαση του θέμα 6ο «Απόσπαση ΧΝ» έλαβε αρνητική απόφαση.
 Στην ίδια συνεδρίαση το ΔΣ πήρε αρνητική απόφαση για την απόσπαση άλλης εργαζόμενης πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Απόσπαση μάλιστα σε ΚΥ που αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα στελέχωσης σε νοσηλευτικό προσωπικό σε αντίθεση με την 1η περίπτωση που η
απόσπαση γίνεται σε ΚΥ με υπέρ-καλυμμένες της ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό.
 Να σημειωθεί ότι για την συνάδελφο της οποίας εγκρίθηκε η απόσπαση έχει παραβιαστεί η νομιμότητα επανειλημμένα προκειμένου να εξυπηρετηθεί ρουσφετολογικά. Την ίδια ώρα που σε ανάλογες περιπτώσεις δίκαια και νόμιμα αιτήματα εργαζομένων δεν ικανοποιούντο προφανώς γιατί δεν είχαν τις κατάλληλες γνωριμίες.
 Δεν εφαρμόστηκε η 10ετή παραμονή στο νοσοκομείο υποχρέωση για την οποία μοριοδοτήθηκε κατά την πρόσληψη της.
 Στην αρχή μετακινήθηκε στο ΚΥ ως βοηθός θαλάμου αν και δεν προβλέπετε τέτοια θέση στον οργανισμό του.
 Τα τελευταία 10 χρόνια έχει δουλέψει στο νοσοκομείο Μυτιλήνης μόνο για μία εβδομάδα.
 Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις συναδέλφων που ζητούνε ανάλογες αποσπάσεις & μετακινήσεις, που επικαλούνται σοβαρότερους λόγους που έχουν προβλήματα υγείας ή ο τόπος μόνιμης κατοικίας τους είναι σε 2πλάσια απόσταση από την παραπάνω. Η προνομιακή μεταχείριση που συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση δημιουργεί εντονότατο αίσθημα αδικίας και έλλειψης αξιοκρατίας.
Κα Διοικήτρια
Η πρόθεση του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης δεν είναι η στοχοποίηση ή ρεβανσιστική αντιμετώπιση της συναδέλφου. Αντίθετα αυτό που προτείναμε στην διοίκηση του Νοσοκομείου και προτείνουμε και τώρα σε σας είναι:
 Αφού ληφθούν υπόψη οι υπηρεσιακές ανάγκες και αξιολογηθούν τα αιτήματα των συναδέλφων,
 να εξεταστούν από την διοίκηση του νοσοκομείου ταυτόχρονα όλα τα αιτήματα μετακινήσεων και αποσπάσεων που εκκρεμούν όλα αυτά τα χρόνια.
 Στο Βαθμό που υπάρχει δυνατότητα 1-2 αποσπάσεων – μετακινήσεων αυτές να γίνουν με αξιοκρατικά και με αίσθημα ισοτιμίας. Για παράδειγμα αντί να πάρει ένας εργαζόμενος 2 χρόνια απόσπαση να πάρουν από ένα 6μηνο 4 συνάδελφοι όταν συντρέχουν παρόμοιοι
λόγοι.
Στα πλαίσια των παραπάνω σας παρακαλούμε να ανακαλέσετε την απόφαση σας ώστε να εξεταστούν από μηδενική βάση τα αιτήματα και να νοιώσουν όλοι οι εργαζόμενοι για 1η φορά το αίσθημα αξιοκρατίας και δικαιοσύνης γύρω από αυτά τα θέματα.
Ακόμη, στις 10 Ιουνιου 2016 η ΠΟΕΔΗΝ απέστειλε στον υπουργό υγείας επιστολή με την οποία κατααγγελόταν η ρουσφετολογική μετάταξη Νοσηλεύτριας από το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας στην Πρωτοβάθμια Υγειονομική Μονάδα Υγείας (πρώην ΙΚΑ). Στην επιστολή (δείτε την ΕΔΩ) αναφερόταν τα παρακάτω:Κύριε Υπουργέ,
Σας κοινοποιούμε καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας για ρουσφετολογική μετάταξη Νοσηλεύτριας από το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας στην Πρωτοβάθμια Υγειονομική Μονάδα Υγείας (πρώην ΙΚΑ) της Σαλαμίνας για ρουσφετολογικούς λόγους.
Η μετάταξη έγινε με την αιτιολογία της συνυπηρέτησης με ένστολο σύζυγο!!! Μετατάχθηκε από την Σαλαμίνα στη Σαλαμίνα για λόγους συνυπηρέτησης με ένστολο σύζυγο!!!!
Στη συγκεκριμένη υπάλληλο έπεφτε βαρύ να εργάζεται 13 χρόνια κυκλικό ωράριο στο Διαβητολογικό Ιατρείο του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας και φρόντισαν οι κυβερνώντες να την αποκαταστήσουν. Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη συρρίκνωση των λειτουργών του Κέντρου Υγείας και βολεύει τα δικά της παιδιά στη Μονάδα Υγείας (πρώην ΙΚΑ) της πόλης.
Άκου μετάταξη σε απόσταση 500 μέτρων για συνυπηρέτηση με ένστολο!!!. Ζητάμε την ακύρωση της εν λόγω προκλητικής απόφασης.
Ακόμη και στην εκλογική περιφέρεια του κ. Πολάκη, στο νομό Χανίων, το Μάϊο του  2015 υπήρξε καταγγελία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων για την «απαράδεκτη και προκλητική μετακίνηση Νοσηλεύτριας ΤΕ από τη Βραχεία Νοσηλεία του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου, στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου» (δείτε ΕΔΩ). Πρόκειται, όπως λένε, για ρουσφετολογική μετακίνηση αφού στο εν λόγω Κέντρο Υγείας Κισσάμου υπηρετούν αυτή τη στιγμή 10 Νοσηλεύτριες, στις επτά συνολικά οργανικές θέσεις που διαθέτει. Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων απαιτεί την επιστροφή όλων των ρουσφετολογικών μετακινήσεων που έγιναν και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως επισημαίνει καθώς όπως λέει, με τέτοιες ενέργειες των Διοικητών της 7ης ΥΠΕ και των δύο Υπουργών παρακάμπτοντας τα Διοικητικά και Υπηρεσιακά Όργανα του Νοσοκομείου, επιδεινώνεται περεταίρω η κατάσταση που προκαλείται από την δραματική έλλειψη προσωπικού.
Αυτές είναι κάποιες από τις περιπτώσεις εξόφθαλμων ρουσφετολογικών μετακινήσεων νοσηλευτικού προσωπικού (που δημοσιοποιήθηκαν) από Νοσοκομεία σε Κέντρα Υγείας στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε συνέχεια όσων αντίστοιχων έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Προφανώς λοιπόν ο κ. Πολάκης όταν καταγγέλει ανιστοκατανομή νοσηλευτικού προσωπικού, καταγγέλει και την κυβέρνηση στην οποία μετέχει, δηλαδή τον …εαυτό του!
Ως ΜΕΤΑ υγειονομικών έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο  θέμα των ρουσφετολογικών μετακινήσεων και μετατάξεων στο χώρο της υγείας και έχουμε προτείνει τη δημιουργία ενός διαφανούς και αξιοκρατικού συστήματος μετατάξεων – μετακινήσεων με μόρια και με εξασφάλιση των οργανικών θέσεων με νέες προσλήψεις. Βεβαίως και αυτή η κυβέρνηση κωφεύει και εξακολουθεί την πεπατημένη οδό των προηγούμενων κυβερνήσεων με τα ρουσφέτια, κάτι που οδηγεί σε ανισοκατανομή του προσωπικού την οποία έρχεται μετά η ίδια η κυβέρνηση που τη (συ)δημιούργησε και την καταγγέλει!
Και εν τέλει η έκφραση του κ. Πολάκη για πλέξιμο των νοσηλευτριών, με αφορμή τα ρουσφέτια της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, αποτελεί μια προσβλητική και απαξιωτική αναφορά  για τις χιλιάδες νοσηλεύτριες και νοσηλευτές της χώρας μας που εργάζονται σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες  με συνεχείς περικοπές στις αποδοχές και στα εργασιακά τους δικαιώματα και δίνουν τον καλύτερο τους ευατό για το καλό των ασθενών και της κοινωνίας, έχοντας πλήρη συνείδηση του ανθρωπιστικού χαρακτήρα της επιστήμης που εξασκούν.


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...