Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016

Game Over για Τσίπρα- Eurogroup: Συζητάμε για το χρέος μετά το 2018! Πλεονάσματα 3,5% for ever


"Ταφόπλακα" Ντάισελμπλουμ για το χρέος μέχρι το 2018

Ερ: "Υπάρχει νέο χρονοδιάγραμμα για την επόμενη χρονιά σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ; Και πως αποφασίστηκαν οι θέσεις για τα πλεονάσματα; Τώρα λέτε ότι δε χρειάζονται άλλα μέτρα για το χρέος"

Απ: "Ελπίζαμε να συμμετάσχει το ΔΝΤ πριν το τέλος της χρονιάς αλλά λένε ότι χρειάζονται την επιτυχή ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης. Δεύτερον υπάρχει αποσαφήνιση για το χρέος. Τα βραχυπρόθεσμα έχουν σχεδιαστεί και θα εφαρμοστούν σύντομα. Είχαμε πει ότι αν οι Έλληνες ολοκληρώσουν το πρόγραμμα και αποδειχθεί ανάγκη για περισσότερα μέτρα για το χρέος θα το συζητούσαμε ξανά. Δεν μπορούμε τώρα να πούμε πιο συγκεκριμένα πράγματα. Στα μέσα του 2018 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, ελπίζουμε επιτυχώς. Τότε θα δούμε αν θα είναι απαραίτητα τα νέα μέτρα. Μέχρι τα μέσα του 2018 δε θα έχουμε νεότερα. Το θέμα του χρέους θα συζητηθεί μετά το τέλος του προγράμματος".

Αρκετά ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, ωστόσο αυτά που είπε στο τέλος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ περιελάμβαναν όλη την ουσία.

Επαναλαμβάνουμε όσα είπε: "Δεν μπορούμε τώρα να πούμε πιο συγκεκριμένα πράγματα. Στα μέσα του 2018 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, ελπίζουμε επιτυχώς. Τότε θα δούμε αν θα είναι απαραίτητα τα νέα μέτρα. Μέχρι τα μέσα του 2018 δε θα έχουμε νεότερα. Το θέμα του χρέους θα συζητηθεί μετά το τέλος του προγράμματος".

Μια εξέλιξη που σίγουρα δεν είναι θετική. Γιατί μπορεί να συμφωνήθηκαν απόψε βραχυπρόθεσμα μέτρα, ωστόσο έγινε σαφές πως το θέμα του χρέους είναι το "τυράκι" για την παραμονή των "σκληρών" στόχων για υψηλότατα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η ελληνική κυβέρνηση σίγουρα θα περίμενε περισσότερα πράγματα απόψε, ωστόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ το είπε ξεκάθαρα: "Συζήτηση για το χρέος όχι νωρίτερα από το 2018".

Για τα πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2019 και μετά....

Απ: "Το ΔΝΤ είπε ότι είτε είναι 3% ή 5% δεν είναι σημαντικό. Χρειάζεται πακέτο μέτρων που θα εγγυάται το 3,5%. Φυσικά δεν είναι ξεκάθαρη η διάρκεια αλλά περιμένουμε να επιτευχθεί αυτό το 3,5%. Οι στόχοι θα δούμε αν θα επιτευχθούν" είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Ερ: "Για τα πρωτογενή πλεονάσματα: Ένα λέει ότι το 3,5% πρέπει να παραμείνει ως στόχος για τουλάχιστον 10 χρόνια ενώ άλλοι λένε για 4-5 χρόνια. Πως θα γεφυρώσετε αυτές τις διαφορές; Και πως θα πείσετε το ΔΝΤ όσον αφορά στο χρέος;"

Απ: "Μακάρι να ήταν τόσο απλό! Μακάρι να υπήρχαν μόνο δύο! Υπάρχουν περίπου 19 στο τραπέζι! Μέχρι το 2019 παραμένει στο 3,5% και μετά είναι υπό συζήτηση. Θα επιστρέψουμε αργότερα...".

Τα ανούσια βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος    

"Με βάση την εντολή που λάβαμε, ο ESM πήρε κάποιες αποφάσεις για να βελτιώσουμε την βιωσιμότητα του χρέους. Όταν πάρουμε αυτά τα μέτρα ελπίζουμε να φτάσουμε σε μείωση του χρέους. Τα μέτρα αυτά τα έχει δεχθεί το Eurogroup. Ο ορίζοντας μέχρι το 2060 δημιουργεί αβεβαιότητες. Μπορεί να αλλάξουν οι συνθήκες τις αγοράς και γι' αυτό τα μέτρα αυτά είναι προς συζήτηση, αλλά θα βελτιώσουν την βιωσιμότητα του χρέους.

Τρία μέρη:

α') Η ομάλυνση της αποληρωμής του βραχυπρόθεσμου χρέους. Η ωρίμανση είναι 28 έτη και θα αυξηθεί σε 32,5 έτη. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές και θα υπάρχει ένας καλύτερος βηματισμός.

β') Η μείωση των επιτοκίων και του κινδύνου των επιτοκίων. Υπάρχει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με τις απαραίτητες εγγυήσεις να έχουν δοθεί. Θα υπάρξουν σταθερά επιτόκια με μεγαλύτερο διάστημα ωρίμανσης. Έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα.

γ') Υπήρχαν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις κι αυτό θα σταθεροποιήσει τα δεδομένα. Υπάρχουν μακροπρόθεσμα ομόλογα που θα έχουν μικρότερο κίνδυνο. Στη συνέχεια υπάρχει και το waver που αφορούσε τη χρηματοδότηση. Αυτή η δόση αν δεν συμβεί κάτι θα έχει ένα περιθώριο 200 σημείων βάσης.


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...