Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣΑπό Στάθη Κεραμδά          

Την πατρότητα της οριστικής παραχώρησης του θαλασσίου μετώπου στο Δήμο Πατρέων διεκδικεί ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας χθες σε εκδήλωση της ΝΔ στην Πάτρα, τόνισε ότι αυτός ξεκίνησε τη διαδικασία της οριστικής παραχώρησης όταν ήταν Υφυπουργός Ναυτιλίας στην Κυβέρνηση Παπαδήμου (11/11/2011 - 11/02/2012) συεχίστηκε η διαδικασία αυτή επί κυβερνήσεων Σαμαρά και, τελευταία, έβαλε υπογραφή ο Δρίτσας.

Η αλήθεια, φυσικά, απέχει έτη φωτός !

Ο Άδωνις, πράγματι, όταν ήταν στο υπουργείο Ναυτιλίας, έδειξε καλή πρόθεση για την οριστική παραχώρηση. Παρά τις αντιρρήσεις των μανδαρίνων του Υπουργείου, έδωσε εντολή να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να δικαιωθεί το αίτημα της πόλης, αλλά ως εκεί.

Οι μετέπειτα κυβερνήσεις της ΝΔ (επί Σαμαρά) και επί υπουργίας Μιλτ. Βαρβιτσώτη, όχι μόνο δεν συνέχισαν τις διαδικασίες παραχώρησης, αλλά τις ακύρωσαν κιόλας.

Μάλιστα, ο Βαρβιτσώτης, σε επίσκεψή του στην Πάτρα είχε δηλώσει ΄΄Ξεχάστε το θαλάσσιο μέτωπο των 3,5 χλμ. αν θέλετε μπορούμε να σας παραχωρήσουμε το κομμάτι από Γούναρη έως Αγ.Νικολάου΄΄.

Η δε συνέχεια ήταν δυσμενέστερη, αφού λίγο πριν ΄΄πέσει΄΄ η κυβέρνηση Σαμαρά, πρόλαβε να εντάξει τη λιμενική ζώνη στο ΤΑΙΠΕΔ αγνοώντας την προσωρινή σύμβαση που είχε ο Δήμος επί κυβέρνησης Γ.Παπανδρέου.

Άρα, επί ΝΔ όχι μόνο δεν ΄΄έτρεξαν΄΄ οι διαδικασίες, όπως ψευδώς ανέφερε ο Άδωνις, αντιθέτως πήγαν να ΄΄φάνε΄΄ μπαμπέσικα και ό,τι είχε κατακτήσει η πόλη.

Η συνέχεια είναι γνωστή για το πως φθάσαμε σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τσίπρα.

Τρεις φορές ο νυν Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε δημόσια για την οριστική παραχώρηση, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. 

Κάποια στιγμή έστειλε ο Δρίτσας μια πρόταση - κόλαφος για την Πάτρα, την οποία απέρριψε αμέσως η δημοτική αρχή Πελετίδη καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Έκτοτε ασκήθηκε έντονη πίεση στην κυβέρνηση, με τον Δήμαρχο να κηρύσσει ανένδοτο αγώνα, με δυναμικές κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις εντός της λιμενικής ζώνης (γι αυτό και εκκρεμούν σε βάρος του κρατικές διώξεις), αλλά, ταυτόχρονα, να δημιουργεί de facto κατάσταση με τη δημιουργία του νότιου πάρκου.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση υποχώρησε και αποφάσισε να συμβιβαστεί με την πόλη. Έφερε προς διαβούλευση ένα νέο σχέδιο, το οποίο μπορεί να μην ικανοποιεί απόλυτα τις προσδοκίες μας, πλην όμως κρίθηκε θετικό.

Συμπερασματικά, αν η κυβέρνηση, έβρισκε έναν πιο βολικό δήμαρχο, η υπόθεση του θαλασσίου μετώπου θα βολόδερνε ακόμη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας . Αυτό το νόημα είχε και η δήλωση Δρίτσα τότε ΄΄όλοι συνέβαλαν στο να φθάσουμε σε συμφωνία, αλλά οφείλω να πω ότι εν πολλοίς οφείλεται στον δήμαρχο Πελετίδη, ο οποίος επέδειξε επιμονή και αποφασιστικότητα΄΄.

Αυτά για την ιστορική αλήθεια, την οποία κανείς πολιτικάντης δεν μπορεί να παραποιεί για να κάνει μικροπολιτικά παιχνίδια.Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...