Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017

Στο έλεος του ψύχους και των ξενοδόχων οι πρόσφυγες στη Λέσβο


Την ώρα που οι καιρικές συνθήκες συνεχίζουν να είναι πρωτοφανείς, και ειδικά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ όλο και περισσότερες είναι αναφορές για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να ζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε νησιά όπως της Λέσβου. Οι ξενοδόχοι του νησιού αρνούνται να δεχθούν τη μίσθωση των μονάδων τους στην Ύπατη Αρμοστεία, πετώντας το μπαλάκι στην -έτσι κι αλλιώς, εξίσου υπαίτια για την κατάσταση- ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, και ζητώντας νέα συνάντηση μαζί της.

Οι εικόνες που δημοσίευσε το ThePressProject από το περασμένο Σαββατοκύριακο και κάνουν το γύρο του διαδικτύου είναι αποτρόπαιες, ενώ αποδεικνύουν με τον πιο απόλυτο τρόπο πως τα ελάχιστα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία των προσφύγων και μεταναστών είναι κάτι παραπάνω από ανεπαρκή. 


Η έκκληση, ωστόσο, της Ύπατης Αρμοστείας, που σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστετικής Πολιτικής απευθύνθηκαν στους ξενοδόχους με σκοπό να βρεθούν κλειστοί χώροι φιλοξενίας για να καταλύσουν οι οικογένειες των προσφύγων, συνάντησε τη σθεναρή άρνηση των ξενοδόχων, που κάνουν λόγο για «ηθική δέσμευση» να μην δεχθούν να δώσουν λύση στο δράμα που ζουν εκατοντάδες άνθρωποι, που διαβίουν σε απάνθρωπες συνθήκες.

Σύμφωνα με το Newsit, ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Μυτιλήνης, Περικλής Αντωνίου, επιβεβαίωσε την αρνητική τους στάση, υποστηρίζοντας πως «Καταλαβαίνουμε το ανθρωπιστικό κομμάτι, ειδικά αυτές τις κρύες ημέρες, αλλά δεσμευόμαστε ηθικά από αυτή τη σύσταση, δεν μπορούμε να δώσουμε εμείς τη λύση», αφήνοντας αιχμές κατά της Ύπατης Αρμοστείας για ολιγωρία.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, εκτεθειμένο από τις συνθήκες στις οποίες ακόμη ζουν χιλιάδες άνθρωποι σε αρκετά κέντρα φιλοξενίας και κράτησης, στρέφει τα βέλη του κατά των ξενοδόχων. Έκκληση απεύθυνε την Δευτέρα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης,  κατά την έκτακτη συνάντηση που είχε μαζί τους το μεσημέρι της Δευτέρας, η οποία έπεσε στο κενό.

Όπως αναφέρει το emprosnet, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, υλοποιώντας απόφαση της γενικής  της συνέλευσης, έχει συστήσει στα μέλη της να μην ενοικιάζουν τις μονάδες τους, προκειμένου να στεγάζονται, προσωρινά, πρόσφυγες και μετανάστες. Η απόφαση αυτή, έχει εμποδίσει την πορεία υλοποίησης του προγράμματος ενοικίασης ξενοδοχείων για την προσωρινή διαμονή προσφύγων και μεταναστών, ειδικότερα των ευάλωτων ομάδων, που υλοποιεί το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Συνάντηση «χωρίς αποκλεισμούς» ζητούν απο το υπουργείο οι ξενοδόχοι


 
Την ίδια ώρα, και ενώ το νησί της Λέσβου πλήττεται για τέταρτη συνεχή ημέρα από το εκτεταμένο ψύχος, οι ξενοδόχοι ζητούν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον υπουργό, Γιάννη Μουζάλα, ακόμα μία συνάντηση με τη συμμετοχή βουλευτών, αυτοδιοίκησης, υπηρεσιών, φορέων και άλλων, με σκοπό να εξετάσουν όλες τις πτυχές του προβλήματος και να συναποφασίσουν για το τι μέλει γενέσθαι, προκειμένου να εξασφαλισθεί η αποκατάσταση ποιοτικής επιβίωσης / συνύπαρξης ντόπιων και «φιλοξενούμενων», καθώς και να διατηρηθεί ο τουριστικός χαρακτήρας και η εικόνα του προορισμού.

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της εξαπολύει πυρά, τόσο κατά της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία, όσο και στην ελληνική κυβέρνηση για την παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, και τη μη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, «προς τέρψιν συμφερόντων» άλλων τουριστικών προορισμών.Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...