Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017

Κανένα μέτρο της κυβέρνησης δεν αφορά βιομηχάνους και εφοπλιστές


Μετά από ένα δίμηνο πλήρους απραξίας η κυβέρνησή προτείνει μέτρα σε βάρος των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων και των φτωχών.

Με αυτή την θυσία ελπίζει να εξευμενίσει τους θεσμούς.

Στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς προβλέπεται μείωση του αφορολογήτου στα 7.500-8.000 ευρώ.
Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ότι θα κληθούν να πληρώσουν φόρους ακόμη και χαμηλόμισθοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ αλλά και συνταξιούχοι ή αγρότες με μηνιαίες αποδοχές 600 ευρώ και κάτω.

Στο τραπέζι μπαίνουν ακόμη και σχέδια για:
  • Αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 14% ή 15%, το οποίο απορρίπτει επίσης το ΔΝΤ θεωρώντας πως πρέπει να είναι μεγαλύτερη, γιατί εκτιμά πως κάθε μονάδα αύξησης του ΦΠΑ δεν αποφέρει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ στο δημόσιο -παρότι όμως συμπαρασύρει προς τα πάνω τα τιμολόγια ρεύματος και ύδρευσης, καθώς και τις τιμές των τροφίμων.
  • Μείωση ή κατάργηση επιδομάτων όπως πχ το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ή και αρκετών ακόμα προνοιακών επιδομάτων που θα ενσωματωθούν τελικώς στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
  • «Πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων για ένστολους κλπ ή και μειώσεις για ορισμένες κατηγορίες νεότερων υπαλλήλων.
  • Νέοι φόροι όπως ενδεχομένως η επιβολή τέλους ακινησίας (συζητείται για 30 ευρώ το χρόνο) σε ιδιοκτήτες ΙΧ που έχουν παραδώσει τις πινακίδες για πάνω από 12 ή 24 μήνες, με την αιτιολογία ότι θα καλύπτει το διαχειριστικό κόστος που συνεπάγεται για το δημόσιο η αποθήκευση και διαχείριση δεκάδων χιλιάδων πινακίδων που δεν χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια.
Κανένα μέτρο της κυβέρνησης δεν βλάπτει βιομηχάνους και εφοπλιστές. Κανένα τέτοιο μέτρο δεν θεσμοθετήθηκε τα τελευταία δυο χρόνια. Ούτε η κυβέρνηση αναζητεί τέτοιου τύπου μέτρα ούτε οι θεσμοί ζητούν κάτι ανάλογο.
Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...