Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017

Σκίζει καλσόν ο Πολάκης: Δεύτερος συμβιβασμός δεν θα είναι ανεκτός ούτε από την κοινωνία ούτε από εμάς


«Εμείς δεν δηλώσαμε "παρών" για να διαχειριστούμε καλύτερα την κατάσταση, δηλώσαμε "παρών" για να αλλάξουμε την πορεία της Ιστορίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής.

Ερωτηθείς για το εάν το να μη γίνει σεβαστή από τους δανειστές, κατά τη διαπραγμάτευση, η θέση της κυβέρνησης για τη μη θεσμοθέτηση νέων μέτρων οδηγεί σε εκλογές, ο κ. Πολάκης απαντά: «Ένας δύσκολος συμβιβασμός ήταν ανεκτός στη συγκεκριμένη συγκυρία, τόσο από την κοινωνία όσο και από εμάς τους ίδιους. Δεύτερος, δεν θα είναι ανεκτός ούτε από την κοινωνία ούτε από εμάς».

Για το αν τον τρομάζει το ενδεχόμενο επαναφοράς της απειλής του Grexit, ο κ. Πολάκης τονίζει: «Μετά από δύο χρόνια εμπειρίας δεν με τρομάζει τίποτα πλέον. Στη ζωή, στην Ιστορία των κοινωνικών αγώνων και στην ταξική πάλη δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Οι δρόμοι είτε υπάρχουν είτε ανοίγονται από τη δράση των ανθρώπων. Δηλαδή, από την εφαρμογή πολιτικών σχεδίων που πείθουν απόλυτες ή σχετικές κοινωνικές πλειοψηφίες».

Αναφερόμενος στον κυβερνητικό σχεδιασμό στον τομέα της Υγείας λέει, ότι «στηρίζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές οι οποίες έχουν καταληκτικό όριο τον Δεκέμβριο του 2018. Πιο αναλυτικά, στοχεύουμε στην αποκατάσταση σε πολύ μεγάλο βαθμό της στελέχωσης, εξασφαλίζοντας έτσι μία λειτουργική επάρκεια από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού στα νοσοκομεία. Στην υλοποίηση, σ' ένα μεγάλο φάσμα της χώρας, της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης όχι μόνο στις αγροτικές περιοχές, όπως είχε φτιαχτεί από το 1983, με τα γνωστά προβλήματα στα Κέντρα Υγείας, αλλά και στα αστικά κέντρα. Στοχεύουμε επίσης στην υλοποίηση του σχεδίου του νέου τρόπου προμηθειών με σκοπό την επίτευξη τεράστιας εξοικονόμησης χρημάτων, μεγαλύτερης από αυτή που έχουμε ήδη επιτύχει». Kαι συνεχίζει: «Τα χρήματα που θα εξοικονομούνται δεν θα φεύγουν από την Υγεία, αλλά θα μεταφράζονται σε εξοπλισμό, νέες υποδομές και σε αποκατάσταση μισθολογικών απωλειών των ανθρώπων της. Τέλος, στοχεύουμε στην ολοκλήρωση και ανάπτυξη ενός συστήματος ασφαλούς και έγκαιρης μεταφοράς. Εν τέλει νομίζω ότι ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας θα νιώθει ασφαλής να απευθυνθεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ταυτόχρονα, καλεί τη Δικαιοσύνη να επιταχύνει την απόδοση ευθυνών για τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis, ενώ σχετικά με την κριτική που δέχεται για τον τρόπο που μιλάει απαντά: «Εκφράζομαι κατά πώς πράττω».

«ΚΕΕΛΠΝΟ και Novartis συνδέονται καθώς άτομα τα οποία συμμετείχαν σε επιτροπές, καθηγητές και πολιτικά στελέχη, καθοδηγούσαν την τιμολόγηση των φαρμάκων και αποτέλεσαν σημαντικά γρανάζια του ευφυώς σχεδιασμένου μηχανισμού διάχυσης μαύρου χρήματος προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις στο χώρο της Υγείας. Από ένα σημείο και μετά αποτέλεσε επιπλέον μηχανισμό εξαγοράς των ΜΜΕ, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται το πολιτικό λιβάνισμα των εκάστοτε υπευθύνων, υπηρεσιακών παραγόντων ή και πολιτικών στελεχών του υπουργείου Υγείας», αναφέρει ο κ. Πολάκης και προσθέτει: «Όλα αυτά βασίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία, που έχουν δοθεί στους εισαγγελείς εδώ και πάρα πολύ καιρό. Θεωρώ ότι η διαδικασία απόδοσης ευθυνών πρέπει να επιταχυνθεί. Δεν τιμωρεί η κυβέρνηση, τιμωρεί η Δικαιοσύνη -και αυτό περιμένουμε να πράξει άμεσα. Σειρά πορισμάτων που έχουν καταλήξει στη Δικαιοσύνη είναι συντριπτικά όσον αφορά στις ποινικές και πολιτικές ευθύνες τόσο όσων διαχειρίστηκαν το χρήμα, όσο κι αυτών που επέτρεψαν τη συγκάλυψη της διαδρομής που ακολούθησε».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...