Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ηχηρή σφαλιάρα (από τις πολλές) από την Λαγκάρντ: "Δεν χρειάζεται κούρεμα του ελληνικού χρέους"


Η πολυαναμενόμενη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ στο Βερολίνο, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19.30 (ώρα Ελλάδας), με τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται "κούρεμα" χρέους και πως είναι αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό και φορολογικό. 

"Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πλέον πολύ πιο αισιόδοξο για την εξεύρεση μιας λύσης για το ελληνικό χρέος", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, αμέσως μετά τη συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, τονίζοντας όμως πως "δεν χρειάζεται κούρεμα του ελληνικού χρέους επί του παρόντος. Χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις, πριν παρουσιάσουμε τη συμφωνία στο ΔΣ του ΔΝΤ".

Όπως είπε η κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο ARD, συζήτησε με τη γερμανίδα καγκελάριο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Είμαστε πολύ πιο σίγουροι μετά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα», σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι οι δυο προϋποθέσεις για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και η αναδιάρθρωση του χρέους.

"Οι συνθήκες όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις δείχνουν καλές", σημείωσε.

Όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους, είπε ότι έχει ήδη συζητηθεί επί της αρχής μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών. "Δεν χρειαζόμαστε κούρεμα, αλλά μείωση των επιτοκίων", τόνισε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί και ο χρονικός ορίζοντας ωρίμανσης των ομολόγων.

"Η Ελλάδα έχει υποστεί υπερβολική λιτότητα", σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. "Χρειάζεται πολλή δουλειά προτού μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα στο συμβούλιο του ΔΝΤ" τόνισε.

Η Λαγκάρντ είπε στην ίδια συνέντευξη πως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, τη διαβεβαίωσε πως θέλει να συνεργαστεί με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό κατά τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα.
"Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να έχουμε χάος, να έχουμε οικονομική αστάθεια", υπογράμμισε η Λαγκάρντ.

"Βόμβα" Σόιμπλε για τις συντάξεις

Όσο ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ, μια νέα... βόμβα ήρθε από την πλευρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε ερώτηση του ανταποκριτή του realfm 97,8, Παντελή Βαλασσόπουλου, για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε πως: "Το συνταξιοδοτικό είναι μία από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνεται στο τρέχον πρόγραμμα, άρα πρέπει να εκπληρωθεί στο τρέχον πρόγραμμα". Αυτή η απάντηση προκαλεί έντονα ερωτήματα, δεδομένου οτι οι αλλαγές έχουν συμφωνηθεί να γίνουν μετά το 2018.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θα επιμείνει στις αξιώσεις της για πλεόνασμα ύψους 3,5% ενώ εμμένει στη θέση ότι το ΔΝΤ πρέπει να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...