Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Ο Προέδρος της Ευρωβουλής παραδέχεται: Ένα Grexit θα προκαλούσε τεράστια ζημιά στην Ευρώπη


Συνέντευξη στη Berliner Morgenpost παραχώρησε ο προέδρος της Ευρωβουλής Αντ. Ταγιάνι για την ελληνική κρίση και το προσφυγικό. Η επιστροφή του ελληνικού ζητήματος στην επικαιρότητα απασχολεί γενικότερα τον τύπο.

Η ελληνική κρίση και το προσφυγικό βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης που έδωσε ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι σε διάφορες γερμανικές εφημερίδες του ομίλου Funke, ανάμεσα στις οποίες και η Berliner Morgenpost.

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη κόντρα Ελλάδας - δανειστών στη διαχείριση της κρίσης ο Ιταλός πολιτικός τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις επιταγές των πιστωτών. Θα πρέπει ωστόσο να δώσουμε στους Έλληνες, για διάφορους λόγους, μια ακόμα ευκαιρία. Μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ΕΕ θα ζημίωνε σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία.

Μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα μια αποχώρηση θα ερμηνευόταν ως ευρωπαϊκή ήττα με πολύ πιθανές αρνητικές επιπτώσεις. Εκτός αυτού δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι υπάρχει ένα γενικότερο συμφέρον,τοοποίο είναι η διασφάλιση της συνοχής στην ΕΕ».

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση ο Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε «ότι είναι άδικο η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα ή η Μάλτα να επωμίζονται μεγαλύτερα βάρη από άλλους. Ελπίζω να ξυπνήσουν επιτέλους οι χώρες που έχουν δεχθεί στο έδαφός τους λίγους μόνο πρόσφυγες. Όταν στον κόσμο ξεσπά ένας πόλεμος με χιλιάδες νεκρούς, δεν μπορούμε να αδιαφορούμε». Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου υπερασπίστηκε τα ευρωπαϊκά σχέδια για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων στη Λιβύη. Υπογράμμισε ωστόσο ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Σε καμία περίπτωση» τόνισε ο Αντόνιο Ταγιάνι, «δεν θέλουμε να δημιουργηθούν στρατόπεδα συγκέντρωσης.»

Πηγή: dw.com


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...