Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

Η εξαθλίωση επί Τσίπρα συνεχίζεται. Πτώση 15% στις πωλήσεις τροφίμων από σουπερμάρκετ


Αποκαλυπτικά είναι τα νέα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα για την κατανάλωση των Ελλήνων, καθώς ακόμα και στα τρόφιμα, είδος πρώτης ανάγκης, σημειώνεται πτώση, γεγονός που καταδεικνύει την συνέχιση της κρίσης στα νοικοκυριά.  

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν στοιχεία της εταιρείας ερευνών IRI, που δημοσιεύει η «Καθημερινή», τον περασμένο Ιανουάριο ο τζίρος από πωλήσεις τροφίμων στα σούπερ-μάρκετ υποχώρησε κατά 10%, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου η πτώση άγγιξε το 15%, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές περιόδους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον Φεβρουάριο καταγράφηκε μικρή αύξηση στις πωλήσεις τροφίμων, της τάξης του 2,9%, γεγονός που αποδίδεται ωστόσο στην κατανάλωση της Καθαράς Δευτέρας.

Δυσοίωνες και για την υπόλοιπη χρονιά οι προβλέψεις

Πάντως, ούτε οι προβλέψεις για την χρονιά που διανύουμε είναι θετικές, καθώς οι πωλήσεις των σούπερ-μάρκετ σε σύγκριση με το 2016.

Στο ίδιο αρνητικό μοτίβο σε σχέση με το λιανεμπόριο κινούνται και τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία 1.202 επιχειρήσεις διέκοψαν τη λειτουργία τους το 2016, ενώ δημιουργήθηκαν 1.135.

Με αρνητικό πρόσημο και η αγορά καυσίμων, με το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου να καταγράφει μειωμένη κατά 4% ζήτηση.  

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, καταγράφηκε αύξηση κατά 24% στο πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στη χώρα. 

Το συμπέρασμα από την επιμέρους κακή εικόνα στους επιμέρους τομείς της αγοράς σε συνδυασμό και ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης της αξιολόγησης είναι ότι δύσκολα θα επιτευχθεί ο αρχικός στόχος για ανάπτυξη 2,7% μέσα στη χρονιά.Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...