Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

Στα σουπίδια ακόμα ένα παραμύθι του Τσίπρα. Ύφεση και το 2016 λέει η ΕΛΣΤΑΤ

Σχεδόν ταυτόχρονα με την μετάδοση της εισήγησης του πρωθυπουργού από το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο πανηγύριζε για τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας ερχόταν η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ να δώσει τέλος στα πανηγύρια λέγοντας ότι το 4ο τρίμηνο του 2016 έκλεισε με ύφεση!
Έλεγε λοιπόν ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με θέμα το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη: «Η επόμενη μέρα είναι εδώ. Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, η ελληνική οικονομία θα γυρίσει σε εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τους υψηλότερους σε επίπεδο Ευρωζώνης».

Και ενώ ο κ. Τσίπρας έλεγε αυτά η πραγματικότητα μέσω της ΕΛΣΤΑΤ τον διέψευδε αφού ανακοινώθηκε: ύφεση 1,1% έναντι του δ΄ τριμήνου του 2015 και ύφεση 1,2% έναντι του γ’ τριμήνου του 2016.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών Δεκεμβρίου) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Έτσι, μετά την αναθεώρηση των στοιχείων, η πορεία του ΑΕΠ (ετήσια σύγκριση) για το 2016 έχει ως εξής:
* -0,7% το α' τρίμηνο 2016 (+0,1% το α' τρίμηνο 2015),
* -0,4% το β' τρίμηνο 2016 (+0,4% το β' τρίμηνο 2015),
* +2% το γ' τρίμηνο 2016 (-2,4% το γ' τρίμηνο 2015)
* και -1,1% το δ' τρίμηνο 2016 (+0,7% το δ' τρίμηνο 2015).

Κι ενώ κάποιοι μιλούσαν για ήττα του πρωθυπουργού στην αναμέτρησή του με την πραγματικότητα κυβερνητικές πηγές έψαχναν από κάπου να πιαστούν. Και βρήκαν!

Πηγές της κυβέρνησης λοιπόν, παρέπεμπαν στα λεγόμενα της εκπροσώπου της Κομισιόν, που επεσήμανε ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι τριμηνιαία και όχι τελικά. «Περιμένουμε τα στοιχεία του Απριλίου», έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Όταν τον Φεβρουάριο η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε..."ανάπτυξη" αντί ύφεσης και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του ΔΝΤ δήλωναν πως πρέπει να περιμένουν τα οριστικά στοιχεία,η...κυβέρνηση της "αριστεράς" (μετά του...σ.Καμένου,βεβαίως βεβαίως) διαμαρτυρόταν κι έλεγε πως "τα στοιχεία είναι αδιάψευστα και δείχνουν ανάκαμψη της οικονομίας που είναι γερό χαρτί στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές".

Σήμερα που η ΕΛΣΤΑΤ...διέψευσε τον εαυτό της (και την κυβέρνηση) με την ανακοίνωση της ύφεσης και η Κομισιόν επανέλαβε πως αναμένει τα οριστικά στοιχεία,οι...πηγές των υπογείων του Μαξίμου...επικαλούνται τις δηλώσεις της εκπροσώπου των Βρυξελλών!

Δεν τους πιάνεις πουθενά στη σανοφαγία!Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...