Κυριακή, 5 Μαρτίου 2017

Αφορολόγητο στα 5.900 προτείνει η κυβέρνηση και μειώσεις στις συντάξεις από το 2020


Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα συνεχίζονται για ακόμη μία ημέρα οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών, με το χρονικό πλαίσιο να γίνεται ασφυκτικό. Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και το οικονομικό επιτελείο, ώστε να χαραχτεί η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης μετά το χθεσινό αδιέξοδο, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις. 

Στη σύσκεψη, που αποκάλυψε νωρίτερα ο Τάκης Χατζής  στο "Ακραίως", του ΣΚΑΪ τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα, ενώ επί της ουσίας, εκτός από εκτενέστατη ενημέρωση που είχε ο πρωθυπουργός, δόθηκαν και οι κατευθύνσεις. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κυβέρνηση προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πρόταση για μείωση του αφορολόγητου στις 5.900 ευρώ, ενώ η μείωση στις συντάξεις να ισχύσουν από 1/01/2020.

Τα εργασιακά στο ραντεβού Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των δανειστών

Εν τω μεταξύ, στο ραντεβού της Έφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των δανειστών, σήμερα, θα τεθούν επί τάπητος τα εργασιακά. 

Οι δανειστές είχαν κάνει ξεκάθαρο το προηγούμενο διάστημα ότι θέλουν αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10%, αλλά και την κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων που διατηρεί ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας. Παράλληλα, αρνούνται την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης και της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, που θέτει το υπουργείο Εργασίας.

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων το προηγούμενο διάστημα οι δανειστές, και παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα της εκ των προτέρων έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από τον υπουργό Εργασίας, με ένα διοικητικό σύστημα κοινοποίησης του πλάνου ομαδικών απολύσεων, μέσω του οποίου θα εξασφαλίζεται η συμμόρφωση της επιχείρησης με τα όσα προβλέπει ο νόμος για πληροφόρηση και διαβούλευση με τους εργαζομένους.

Άκαρπες οι χθεσινές συνομιλίες 

Υπενθυμίζεται πως άκαρπες απέβησαν και οι χθεσινές συνομιλίες της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια. Οι εκπρόσωποι των δανειστών κράτησαν σκληρή στάση, μην κάνοντας παραχωρήσεις στην ελληνική πλευρά. Η στάση των δανειστών συνοψίζεται εύγλωττα στη φράση κυβερνητικού αξιωματούχου: «Επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις τους, σαν να μην πέρασε μια μέρα.»

Μετά το χθεσινό αδιέξοδο, απομακρύνεται το ενδεχόμενο να κλείσει η συμφωνία στο Eurogroupτης 20ης Μαρτίου, πράγμα που θα έχει συνέπειες στους οικονομικούς δείκτες της χώρας. Η θέση της κυβέρνηση καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη.Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...