Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΝΟΝΟΙ : ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑΣ


Του Γιώργου Λιανού             

Τα πράγματα πιθανόν να είναι κάπως έτσι. Μπορεί και όχι όμως. Αλλά η σχέση νονού και ανάδοχου είναι μοναδική. Ιδιαίτερα τις άγιες ημέρες του Πάσχα, με το Θείο Πάθος και την Ανάσταση Του Υψίστου Ιησού Χριστού. Μας το μαθαίνουν φυσικά και φέτος τα JUMBO που υμνούν το συναισθηματισμό και την αγάπη που δείχνουν οι νονοί στα βαφτιστήρια τους αγοράζοντας λαμπάδες από την πολύ γνωστή αλυσίδα παιχνιδιών. Νονοί είναι! Το πρόβλημα δεν είναι ούτε το Πάσχα, ούτε οι λαμπάδες. Η εικόνα της σούβλας με παιχνίδια αντί για αρνί προκαλεί γέλιο και εντύπωση. Φυσικά!!! Δεν βλέπεις καθημερινά τέτοιες εικόνες ούτε στον ύπνο σου.

Όμως, η συγκεκριμένη αλυσίδα παιχνιδιών μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους διαφημίσεις που γίνονται πιο θορυβώδεις τις εποχές των εορτών. Οι διαφημίσεις παρόλο που φαίνονται αποτυχημένες, παιδικές, ευνόητες κρύβουν πάντα ένα βαθύτερο νόημα. Το ζητούμενο δεν είναι να επηρεαστούν τα παιδιά βλέποντας το πασχαλινό τοπίο, τη σούβλα, τα πρόβατα, το οικογενειακό περιβάλλον, τον τσολιά πράγματα που για το σύγχρονο παιδί της μεγαλούπολης είναι σχεδόν ξένα, αλλά οι μεγάλοι, οι γονείς, και οι νονοί. Οι μεγάλοι γίνονται τα θύματα της διαφημιστικής εκστρατείας των JUMBO και τα παιδιά θύτες και θύματα. Ο στόχος είναι να πείσουν τα παιδιά τους γονείς και τους νονούς να αγοράσουν από εκεί τη λαμπάδα. Ερώτηση! Είναι κακό, ότι τα παιδιά ζητούν λαμπάδα από τη συγκεκριμένη αλυσίδα; Προφανώς και Όχι! Κακό είναι ότι γίνονται θύτες και θύματα μιας επιχείρησης που στόχο έχει την αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας της . Τα παιδιά είναι εύκολο να τα επηρεάσεις, να τους κεντρίσεις την προσοχή με κάτι εντυπωσιακό που βρίσκεται εκτός των εμπειριών τους. Τόσο εύκολο είναι να επηρεάσεις και τους μεγάλους που και οι ίδιοι πολλές φορές λειτουργούν συναισθηματικά βλέποντας κάτι μόνο από τη εξωτερική πλευρά. Συνήθως οι μεγάλοι είναι χειρότεροι από τα παιδιά στα θέματα κριτικής σκέψης. Και αυτό φαίνεται σε όλες τις πτυχές του ανθρώπινου βίου. Οι άνθρωποι δεν σκέφτονται με τη λογική και δρουν με το συναίσθημα. Οι γονείς ανέχονται και επιβραβεύουν την πρακτική των εταιριών να τους εκμεταλλεύονται χρησιμοποιώντας μάλιστα τα ίδια τους τα παιδιά τους. Οι ίδιοι τα εθίζουν στον φαύλο κύκλο της άκριτης κατανάλωσης υλικών σκουπιδιών και υπηρεσιών αγνοώντας φυσικά τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών μετατρέποντας τα σε καταναλωτές και όχι σε ευσυνείδητους πολίτες με οξυμένη κριτική ικανότητα. 

Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι πολυεθνικές υπεραγορές και τα πολυκαταστήματα. Για αυτό το λόγο και δαπανούν πολλά εκατομμύρια ευρώ στην προώθηση των προϊόντων τους. Οι διαφημίσεις της εν λόγω εταιρείας γίνονται ολοένα πιο εκκεντρικές, εντυπωσιακές φθάνοντας ορισμένες περιπτώσεις στα όρια της γελοιότητας και της ανοησίας. Και όμως, αυτού του είδους η ανοησία κεντρίζει το ενδιαφέρον και προκαλεί συναισθήματα χαράς και έκπληξης. Και το κάνει στις περιόδους των γιορτών. Οι γιορτές αποτελούν από μόνες τους χαρμόσυνα και όμορφα γεγονότα που συνδέονται με ευχάριστες εμπειρίες. Και τα ψώνια όμως αποτελούν μια εμπειρία που συνδέεται με τις γιορτές, διότι οι ανάγκες των νοικοκυριών σε ύλη είναι πρώτης ανάγκης είναι αυξημένες. Μόνο που εδώ η ανάγκη έχει γίνει καταναγκασμός.

Το ζητούμενο δεν είναι να μην αγοράσουν λαμπάδα οι νονοί στα βαφτιστήρια τους, ούτε οι γονείς να μην πάρουν δώρα στα παιδιά τους το Πάσχα, αλλά να κατανοήσουν το παιχνίδι εκμετάλλευσης που παίζουν όχι μόνο τα JUMBO, αλλά κάθε λογής πολυεθνική αλυσίδα που στοχεύει όπως έχει πρωτοειπωθεί πιο πάνω. Η σχέση νονού και ανάδοχου είναι και πρέπει να είναι μοναδική. Ωστόσο, χρειάζεται να βλέπουμε το περιτύλιγμα όσων μας προσφέρονται ως φόρμουλες χαράς ενόψει εορτών. Το Πάσχα από μόνο του είναι μια γιορτή ένα σύμβολο αναγέννησης. Μια μορφή αντίστασης και αγώνα. Δεν χρειάζεται να το πει κανένας. Μόνο με παιδεία πολίτη και ΕΧΕΦΡΩΝΑ ΝΟΥ θα μπορέσουμε να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει. Μόνο με σύνεση θα προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τις οικογένειες μας και τους ίδιους μας τους εαυτούς από την ολιστική και προκλητική προβολή κάποιων λίγων επιχειρηματιών με σκοπό τον αθέμιτο πλουτισμό τους.         


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...