Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017

Στουρνάρας: Το νέο Μνημόνιο έπρεπε να έχει συμφωνηθεί χθες!


To άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης και αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής με μείωση των φόρων προέκρινε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στην παρέμβασή του στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς.

«H Τράπεζα της Ελλάδος παροτρύνει την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση χθες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και προειδοποίησε « Όσο πιο πολύ καθυστερούμε, τόσο γίνονται πιο επισφαλείς οι θετικές προβλέψεις για κατανάλωση, επενδύσεις».

Εν τω μεταξύ ζήτησε επανέλαβε την ανάγκη για αλλαγή μείγματος της οικονομικής πολιτικής ώστε να μειωθούν οι φόροι, την  μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2% για την περίοδο μετά το 2021 αλλά και για μέτρα διευθέτησης του χρέους όπως η επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων και η εξομάλυνση στην καταβολή των τόκων. 

«Χρειαζόμαστε μόνο μια μικρή ώθηση στο χρέος» υποστήριξε ο διοικητής της ΤτΕ και περιέγραψε ένα σενάριο το οποίο κρατά τις χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτηση του χρέους κάτω από το 15% του ΑΕΠ. Το σενάριο αυτό, προβλέπει εξομάλυνση των τόκων και μείωση του στόχου των δημοσιονομικών πλεονασμάτων. 

Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 θα είναι πάνω από 2% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ) ενώ σχολίασε ότι η Ελλάδα έχει μάθει πλέον να ελέγχει τους προϋπολογισμούς της παρουσιάζοντας καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις από το 2012 και μετά.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων μίλησε για τον πολλαπλασιασμό του ποσοστού από το μόλις 4% το 2008 κοντά στο 40% το 2016 ενώ ζήτησε την εφαρμογή των απαιτούμενων πολιτικών όπως του εξωδικαστικού συμβιβασμού αλλά και της νομικής προστασίας των τραπεζικών στελεχών. Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...