Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

Τσακαλώτος-Αχτσιόγλου σε βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Πέφτουμε σε τοίχο στα εργασιακά


Τον αναλυτικό κατάλογο με τα "αντίμετρα" που δέχονται οι εταίροι αλλά και το βαρύτατο κλίμα που συναντά η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, παρουσίασαν σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά, μετά τον "τοίχο" στα εργασιακά -κατά δήλωση Τσακαλώτου-Αχτσιόγλου- προσανατολίζεται πλέον να ζητήσει εάν μπορεί το "πακέτο" να μετατεθεί για την τρίτη αξιολόγηση. "Πέφτουμε σε τοίχο, δεν ακούνε τίποτα στα εργασιακά" είπαν σύμφωνα με πληροφορίες οι υπουργοί μπροστά στους εμβρόντητους και εμφανώς προβληματισμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μετέχουν στις επιτροπές των οικονομικών και εργασιακών. 

Το σοκ για το πού βρίσκονται τα εργασιακά ήταν μεγάλο, καθώς η ελληνική πλευρά από την πρώτη αξιολόγηση ακόμα, υποστήριζε ότι αυτά θα είναι εύκολα, και μάλιστα υπήρχε στην κοινοβουλευτική ομάδα η εντύπωση ότι τουλάχιστον από πλευράς Ευρωπαίων εταίρων θα γίνουν οι κατάλληλες υποχωρήσεις και συμβιβασμοί σε ό,τι αφορά λεπτά ζητήματα όπως η επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων και η επεκτασιμότητα, ενώ δεν θα υπάρχει επιμονή σε θέματα όπως ο συνδικαλιστικός νόμος. 

Η δεύτερη ψυχρολουσία κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης αφορούσε τον κατάλογο με τα περίφημα "αντίμετρα" που περίμεναν πώς και πώς οι βουλευτές ώστε να μπορούν να "κουβαλήσουν" πολιτικά την δύσκολη συμφωνία. 

Ο κατάλογος των "αντίμετρων" σύμφωνα με την ενημέρωση Τσακαλώτου-Αχτσιόγλου φαίνεται πως είναι μάλλον πενιχρός και σύμφωνα με πηγές που βρέθηκαν εντός της ενημέρωσης περιλαμβάνει τα εξής: 

-επίδομα σε φτωχά παιδιά

-επίδομα ενοικίου σε πολίτες που ζουν στην απόλυτη φτώχεια

-επίδομα απασχόλησης

-αύξηση παροχής σχολικών γευμάτων ώστε να καλυφθεί το 50% των μαθητών δημόσιων σχολείων

-αύξηση κατά 30% των θέσεων για παιδικούς σταθμούς


-μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ

-μικρή μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

-μικρή μείωση φόρου επιχειρήσεων 

-επιδότηση απασχόλησης θέσεων εργασίας ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα "τα φωτεινά μυαλά" που έφυγαν λόγω κρίσης 

-μείωση εισφοράς για φάρμακα σε συνταξιούχους 

-πολύ μικρή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ. 

Για το τελευταίο μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά ζητάει ως αντίμετρο μείωση εισφορών 6% όμως "δεν θα δώσουν ούτε το 2,5%"…

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ μεταξύ των βουλευτών αλλά και των υπουργών, ενώ οι πιο αισιόδοξοι διαβεβαίωναν ότι "δεν θα φύγει κανείς βουλευτής, αν χρειαστεί θα τα ψηφίσουμε όλα, είναι δρόμος χωρίς επιστροφή". 

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι πάντως ούτε ο ίδιος ο Τσακαλώτος πιστεύει πως θα κλείσει συμφωνία μέσα σε Μάρτιο-Απρίλιο. 

ΠΗΓΗ: capital.gr


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...