Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας δεν ειναι γιορτή ειναι αγώνας!

Έλενα Χαντζή


8 Μαρτίου Η μέρα της γυναίκας!

Μην ειν οι γυναικοπαρεες στα μπουζούκια να χορεύουν τσιφτετέλι πάνω στα τραπέζια με το ποτό να ρέει άφθονο και τα πανέρια με τα γαρίφαλα (δέκα ευρώ το πανέρι ) να πέφτουν βροχή;

Πόσες γυναίκες αλήθεια έχουν υπόψη τους τι ακριβώς συμβολίζει αυτή η πολύ σπουδαία ημέρα;

Πάντως σίγουρα δεν συμβολίζει αυτό που με άθλια παραπληροφόρηση έχουν καταφέρει να περάσουν στον γυναικείο πληθυσμό... την εμπορευματοποίηση την κατανάλωση το μάρκετινγκ!


Ας πάμε πίσω λοιπόν κι ας μάθουμε μερικές αλήθειες που αγνοούν οι περισσότεροι για την πολυ σπουδαία αυτήν ημέρα για την κατάκτηση των δικαιωμάτων των γυναικών! Μια μέρα μνήμης και μαζικών διαδηλώσεων Μια μέρα υπενθύμισης των γυναικείων δικαιωμάτων που καταπατούνται ακόμη και έν έτη 2017 σε πολλές χώρες στον πλανήτη, ακόμη και στην Ελλαδα σε ορισμένες περιπτώσεις, για ίσα δικαιώματα στην εργασία, στην παιδεία, στην κοινωνία!

Η μεγάλη διαμαρτυρία εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη ήταν η αρχή για την κατάκτηση των γυναικείων δικαιωμάτων το 1908. Με σύνθημα «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» 15.000 γυναίκες κατεβαίνουν στους δρόμους της Νέας Υόρκης με αίτημα λιγότερες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Το ψωμί συμβόλιζε την οικονομική ασφάλεια και το τριαντάφυλλο την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τελικά η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας καθιερώνεται το 1910, στη δεύτερη Διεθνή Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη και εορτάζεται για πρώτη φορά ένα χρόνο μετά.


Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Το 1911, η «Ημέρα της Γυναίκας» διοργανώθηκε στη Γερμανία με πρωτοπόρο την θεωρητικό Κλάρα Τσέτκιν μαζί με 100 εκπροσώπους από 17 χώρες. Στη Ρωσία, μετά το τέλος της Οκτωβριανής Επανάστασης, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι πείθει τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Οχτώ του Μάρτη λοιπόν ενώνουμε τις φωνές μας με αγωνιζόμενες γυναίκες από όλον τον κόσμο! Προκειμἐνου να δεἰξουμε την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες που υποστηρίζουν τα δικαιώματα τους στην Ελλάδα και σε ολόκληρο το κόσμο: Κατεβαίνουμε στο δρόμο δυναμικά και διαδηλώνουμε!

Ας αλλάξουμε τους κανόνες του μάρκετινγκ που μας επιβάλουν οι αγορές κι ας δώσουμε δυναμικό παρών στους δρόμους όπως τότε...

8η Μάρτη ενώνουμε τις φωνές μας με αγωνιζόμενες γυναίκες από όλον τον κόσμο!
Έλενα Χαντζή: Σχετικά με τον συντάκτη

Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...