Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

Σας πήραμε χαμπάρι- Ο ΣΕΒ πουλά έρευνα που παρουσιάζει φοροφυγάδες ελεύθερους επαγγελματίες και τους εαυτούς τους "αδικημένους"Αυτή η είδηση έχει γίνει από το πρωί...viral σε όλα τα "σοβαρά" και "έγκριτα" site.Πρόκειται για μια είδηση-αποτέλεσμα (και καλά) έρευνας που καταδεικνύει πόσο...μεγάλοι φοροφυγάδες είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

-Το ποσοστό των μη δηλωθέντων εισοδημάτων των αυτοαπασχολουμένων κυμαίνεται σε 57% - 58,6%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των μισθωτών ανέρχεται σε 0,5% - 1%. Μετά την αυτοαπασχόληση και ο αγροτικός τομέας παρουσιάζει επίσης υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής, με το ποσοστό του αδήλωτου εισοδήματος να φτάνει στο 53% (σύμφωνα με ανάλυση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ετών 2004 - 2005). Σημειώνεται ωστόσο στη μελέτη ότι το χαμηλό ποσοστό φοροδιαφυγής στη μισθωτή εργασία γεννά υποψίες «συνεννόησης» / «αμοιβαίας συμφωνίας» μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, για απόκρυψη ενός μέρους ή του συνόλου του μισθού των εργαζομένων, προκειμένου να ωφελούνται όχι μόνον οι εργαζόμενοι, καθώς δεν φορολογούνται για τα εισοδήματα που αποκτούν, αλλά και οι εργοδότες, αφού αποφεύγουν την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τους.
-Οι τομείς της αγοράς στους οποίους «ενδεχομένως», όπως αναφέρεται στην έρευνα, παρατηρείται μεγαλύτερη φοροδιαφυγή είναι ο ιατρικός κλάδος, ο κατασκευαστικός, ο εκπαιδευτικός, ο κλάδος παροχής λογιστικών - χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ο κλάδος παροχής νομικών υπηρεσιών.
-Μελέτη που στηρίχθηκε σε ανάλυση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ετών 2004 - 2005, καταδεικνύει ότι η φοροδιαφυγή είναι μεγαλύτερη σε γεωγραφικές περιοχές όπως η Νότια Ελλάδα, όπου το ποσοστό αδήλωτου εισοδήματος ανέρχεται σε 16%, ενώ στην περιοχή της Αττικής το ποσοστό του αδήλωτου εισοδήματος κυμαίνεται στο 6%To. Γενικά οι περιοχές εκτός αστικών κέντρων εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα φοροδιαφυγής.
-Η ίδια μελέτη (των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ετών 2004 - 2005), καταδεικνύει ότι τα φυσικά πρόσωπα με υψηλά εισοδήματα φοροδιαφεύγουν περισσότερο, με το ποσοστό αδήλωτου εισοδήματος να ανέρχεται σε 14,7%.
-Τέλος, οι άγαμοι φοροδιαφεύγουν λιγότερο (το ποσοστό του αδήλωτου εισοδήματος ανέρχεται σε 7,2%), ενώ οι έγγαμοι και οι έγγαμοι με παιδιά φοροδιαφεύγουν περισσότερο, με το ποσοστό να αυξάνεται ανάλογα με το πλήθος των μελών της οικογένειας. Ειδικότερα, το ποσοστό αδήλωτου εισοδήματος στους έγγαμους ανέρχεται στο 10,4%, ενώ αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 16,7% σε έγγαμους με τέσσερα και πλέον τέκνα.

Μέχρι εδώ όλα καλά.Είναι όμως πράγματι όλα καλά?

Αν αναλογιστεί κανείς πως η "έρευνα" πραγματοποιήθηκε κατά παραγγελία...του ΣΕΒ, παρουσιάστηκε σε ημερίδα των βιομηχάνων όπου επίσης παρουσιάστηκαν τα "συνταρακτικά" ευρήματα της...υπερφορολόγησης των "ευεργετών" του έθνους και...του υψηλού μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, αλλά και το γεγονός πως η "έρευνα" στηρίχθηκε σε ανάλυση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ετών...2004 - 2005, ο μοναδικός λόγος που παρουσιάζεται τόσο εκτενώς είναι...να χωνευτεί όσο γίνεται πιο εύκολα η μείωση του αφορολόγητου (τάχα θα χτυπήσει τη φοροδιαφυγή των ελ.επαγγελματιών) και η επερχόμενη μείωση της φορολογίας των βιομηχάνων και του κεφαλαίου γενικότερα ως...αντίμετρο στο νέο πετσόκομμα των λαϊκών εισοδημάτων!

Η επίθεση του κεφαλαίου στην κοινωνία (με τη συγκατάθεση και του πολιτικού συστήματος) συνεχίζεται εντεινόμενη,το θέμα είναι τι γίνεται με την αντεπίθεση των υποτελών στρωμάτων της κοινωνίας.Μια αντεπίθεση που δεν πρόκειται να έχει καλή κατάληξη μέσα στο ευρωενωσιακό περιβάλλον!


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...