Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Τσακαλώτος: Υφεσιακά τα νέα μέτρα. Προβληματική για την Δημοκρατία η προνομοθέτηση!


Η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αποτελεί το νέο επεισόδιο στο σίριαλ των διαφοροποιήσεων του υπουργού Οικονομικών από το Μαξίμου. Μολονότι οι κκ Τσίπρας και Τσακαλώτους είναι αυτοί που συνδιαμορφώνουν τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να έχει πάντα τον τελευταίο λόγο, εντούτοις, είναι εμφανής η διαφωνία τους στο επίπεδο της επικοινωνιακής διαχείρισης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φέρεται δυσαρεστημένος με την ομιλία του κ. Τσακαλώτου.

«Γλιτώσαμε τα χειρότερα…»

Η γραμμή Τσακαλώτου στη σημερινή τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα μπορούσε να συνοψιστεί στη λαϊκή έκφραση «γλιτώσαμε τα χειρότερα». Δηλαδή, η κυβέρνηση κατάφερε να μπλοκάρει τις πιο εξωφρενικές απαιτήσεις του ΔΝΤ, πέτυχε την παράλληλη προνομοθέτηση αντισταθμιστικών μέτρων και δίνει τη μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι το πακέτο των μέτρων είναι υφεσιακό: «Η προνομοθέτηση μέτρων είναι προβληματική για τη Δημοκρατία, αλλά όχι αντισυνταγματική. Εμείς δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση ούτε λέμε ότι τελείωσε η λιτότητα. Αυτό που λέμε πως από τη λιτότητα πάμε στην ανάπτυξη, αλλάζουμε την ατζέντα».

Σε άλλον τόνο ο Τσίπρας

Η διαφορά τόνου με τον Αλέξη Τσίπρα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Ο πρωθυπουργός απαντώντας στις 24/2 στη Βουλή στον Βασίλη Λεβέντη είχε πει: «Συμφωνήθηκε μετά από 7 χρόνια να αφήσουμε πίσω την αρχή της λιτότητας και να προωθήσουμε πολιτικές που θα ενισχύουν την παραγωγή νέου πλούτου, την εργασία.» Προσέθεσε μάλιστα ότι «δεν θριαμβολογούμε αλλά δεν μπορούμε να κρύψουμε την ικανοποίησή μας, καθώς ακούσαμε από τα χείλη των θεσμών ότι σταματά ο φαύλος κύκλος της λιτότητας μετά από 7 χρόνια».

Όπως είναι προφανές, άλλο πράγμα το «δεν τελείωσε η λιτότητα» και άλλο το «σταματά ο φαύλος κύκλος της λιτότητας». Άλλο πράγμα το «αλλάζει η ατζέντα» και άλλο το «αφήνουμε πίσω την αρχή της λιτότητας».

Παρουσιάζοντας και τα αρνητικά

Φαίνεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επιλέξει να μην ακολουθήσει τους φαντεζί επικοινωνιακούς τόνους του Μαξίμου. Προφανώς ο υπουργός Οικονομικών πιστεύει ότι θα είναι πιο πειστικός στους πολίτες αν παρουσιάζει και τα αρνητικά της ακολουθούμενης πολιτικής, επιλέγοντας μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι κκ Τσακαλώτος και Χουλιαράκης κράτησαν σαφώς χαμηλότερους τόνους απέναντι στη ΝΔ από ό,τι συνηθίζει ο πρωθυπουργός.

Το να γίνει λόγο για κρίση στην κορυφή της κυβέρνησης θα ήταν υπερβολή. Ωστόσο, η διαφορά τόνου μεταξύ Τσίπρα και Τσακαλώτου προκαλεί επικοινωνιακή χασμωδία και αδυνατίζει το κυβερνητικό  μήνυμα. Επιπλέον, κλονίζει συνολικά την αξιοπιστία της κυβέρνησης η οποία εμφανίζει διγλωσσία στο κρίσιμο ζήτημα της διαπραγμάτευσης.Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...