Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

Οι Γερμανοί λατρεύουν το ευρώ. Και οι Λουξεμβούργιοι επίσης...


Νυχθημερόν πρέπει να εργάζονται στα τυπογραφεία της Bundesbank δεδομένου ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε. θέτει σε κυκλοφορία τόσα χαρτονομίσματα όσα όλοι οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης μαζί. 
Στα τέλη του 2016 κυκλοφορούσαν 1,1 τρις. ευρώ, αναφέρει το Bloomberg που παραθέτει πίνακα με τα ποσά που αναλογούν στις χώρες μέλη, πάντα σύμφωνα με την ΕΚΤ: 
Αυτά τα ποσά, όμως, αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, είναι μοιρασμένα έτσι στη θεωρία. Για να διαπιστωθεί πόσα χαρτονομίσματα πράγματι εκδίδονται πρέπει να γίνουν προσαρμογές, ανάλογα με τη ζήτηση.
Σε αυτή την περίπτωση δυο χώρες ξεχωρίζουν: η μεγάλη Γερμανία των 82.000.000 κατοίκων και... το μικροσκοπικό Λουξεμβούργο των 576.000 κατοίκων. 
Συνολικά, 592 δισεκατομμύρια από το 1,1 τρις των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούσαν στα τέλη του 2016, εκτυπώθηκαν στη Bundesbank και η ΕΚΤ έδωσε στο Bloomberg την εξής εξήγηση: 
«Η εκτύπωση χαρτονομισμάτων είναι μια διαδικασία που βασίζεται εξολοκλήρου στη ζήτηση και καμία κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να ελέγξει την μετανάστευση των χαρτονομισμάτων που εκδίδει. 
Αποτέλεσμα είναι ο αριθμός των χαρτονομισμάτων που καταχωρούνται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να ξεπερνά τον αριθμό αυτών που εκδίδουν οι ίδιες. 
Για παράδειγμα, οι Γερμανοί τουρίστες που ταξιδεύουν στην Ισπανία παίρνουν μαζί τους χαρτονομίσματα που έχουν εκδοθεί στη Γερμανική κεντρικής τράπεζα και τα οποία τελικά καταλήγουν να καταχωρούνται στην κεντρική τράπεζα της Ισπανίας». 
Επειδή η Bundesbank είναι υποχρεωμένη να ανταποκρίνεται στη ζήτηση, ο λόγος για τον πολύ μεγάλο αριθμό εκτύπωση ευρώ οφείλεται και στη συμπεριφορά και τις συνήθειες των Γερμανών.
Οσο οι καταναλωτές στη Γερμανία αγαπούν τα μετρητά, η κεντρική τράπεζα της χώρας θα συνεχίσει να τυπώνει και να βρίσκεται εκτεθειμένη σε κινδύνους. 
Οπως εξηγεί το Bloomberg, εάν μια κεντρική τράπεζα υπερβαίνει το ποσοστό που της αναλογεί, πρέπει να πληρώνει τόκο «υπερ-χρήσης», με βάση το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.
Προς το παρόν αυτό το επιτόκιο είναι μηδενικό, επομένως δεν υπάρχει κόστος για την Bundesbank. 
Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να το αυξήσει όμως στο 2% για παράδειγμα, τότε το ετήσιο κόστος για την Γερμανική κεντρική τράπεζα θα είναι της τάξης των 6,5 δις. ευρώ.
Και αυτά τα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς κεντρικών τραπεζών, όπως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που δεν εξαντλούν το δικό τους ποσοστό.  

Η περίπτωση του Λουξεμβούργου

Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ
Η κεντρική τράπεζα του δουκάτου δικαιούται λιγότερα από 3 δισ ευρώ. Παρόλα αυτά έχει θέσει σε κυκλοφορία πάνω από 96.δισ. ευρώ. Και σε αυτήν την περίπτωση, όπως αναφέρει με δόση ειρωνίας το Bloomberg, δεν πρέπει να φταίνε... οι Γερμανοί τουρίστες.
Οταν ρωτήθηκε σχετικά η κεντρική τράπεζα του Λουξεμβούργου απάντησε ότι δεν γνωρίζει που πρόκειται να «ταξιδέψει» το χρήμα που εκδόθηκε για τις τράπεζες του δουκάτου. 
Οπως επισημαίνουν και οι Financial Times, η μικρή χώρα μέλος έχει εκδώσει τόσα χαρτονομίσματα, όσα το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Ισπανία μαζί. Μόνο η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία - οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης- τυπώνουν περισσότερα μετρητά από το μικροσκοπικό Λουξεμβούργου. 
Και αυτό, σύμφωνα με τους FT, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένης της αύξησης της ζήτησης, λίγο πριν τεθούν σε εφαρμογή οι νόμοι για το απόρρητο των τραπεζών.  
Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ένας Βέλγος έχει κρύψει τα αδήλωτα κέρδη του σε μια τράπεζα του Λουξεμβούργου για να αποφύγει να τραβήξει την προσοχή των αρχών στη χώρα του και τελικώς να πληρώσει όρο. Εάν αναγκαστούν οι τράπεζες στο Λουξεμβούργο να αναφέρουν αυτόν τον λογαριασμό στη Βελγική κυβέρνηση, τότε αυτό ο «καταθέτης» θα έχει και τα μέσα και το κίνητρο για να μετατρέψει τις καταθέσεις του σε μετρητά και να τα πάρει μαζί του, διασχίζοντας πίσω τα σύνορα.
Τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι με αυτό τον τρόπο δεν έχουν πληρωθεί φόροι για συνολικό ποσό περίπου 100 δις. ευρώ από την κυκλοφορία του ευρώ.  
«Και εάν σκεφτεί κανείς», καταλήγουν οι FT δείχνοντας τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «ποιός ήταν ο άρχοντας του Λουξεμβούργου το μεγαλύτερο διάστημα εκείνη την περίοδο και τί αξίωμα κατέχει τώρα, αφήνουμε σε εσάς να υπολογίσετε πόσο πιθανό είναι να γίνει μια σημαντική έρευνα για να φανεί εάν συνεχίζεται αυτή η εγκληματική δραστηριότητα». 


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...