Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Ιδρύθηκε Επίσημη Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk στην Αθήνα. Ο Τσίπρας υπέρ των Νεοναζί του Κιέβου


Στις 21 Μαρτίου θα γίνουν τα εγκαίνια της Επίσημης Αντιπροσωπείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk  στην Ελλάδα. Ένα γεγονός με ιδιαίτερη πολιτική σημασία για τον αντιφασιστικό αγώνα των λαών της ανατολικής Ουκρανίας. Και όχι μόνο.
Ιη Τρίτη Επίσημη Αντιπροσωπεία που ιδρύεται σε ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Τσεχία και την Ιταλία.
Στις 11 Μαΐου 2014, λίγους μήνες μετά το νεοναζιστικό πραξικόπημα στο Μαϊντάν και τις εξεγέρσεις που προκαλούν η προσπάθεια απαγόρευσης της Ρωσικής γλώσσας, οι επιθέσεις στα αγάλματα του Λένιν από νεοναζί και η απόπειρα απαγόρευσης   του Κομμουνιστικού Κόμματος,   έγιναν δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία στις εξεγερμένες περιφέρειες  του Ντόνετσκ και του  Λουγκάνσκ.  Με τη συμμετοχή να φτάνει στο 75%, το 89% ψήφισε υπέρ της αυτοδιοίκησης και το 10% κατά.
Την επομένη του δημοψηφίσματος, το συμβούλιο της δημοκρατίας ανακήρυξε το Ντονέτσκ κυρίαρχο κράτος με την επωνυμία Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.
Ο πόλεμος που έχει ήδη ξεκινήσει, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων και 1,6 εκ. πρόσφυγες. Παρά τις δύο συμφωνίες ειρήνευσης, Μίνσκ 1 και 2, η ουκρανική πλευρά συνεχίζει να βομβαρδίζει περιοχές αμάχων.
Στις 18 Φεβρουαρίου η Ρωσία αναγνώρισε de facto τις Λαϊκές Δημοκρατίες.
Σίγουρα ο δρόμος για την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών δεν θα είναι εύκολος. Οι διεθνείς εξελίξεις όμως τρέχουν.
Και για όσουν κάνουν ανιστόρητους παραλληλισμούς με τη κατάσταση στη Κύπρο, να υπενθυμίσουμε ότι Μακάριος και Γιασέρ Αραφάτ, διατηρούσαν άριστες σχέσεις και προσέφεραν αμοιβαία υποστήριξη στα εθνικά θέματα των δύο χωρών.
Έτσι  το 1975, ένα χρόνο μετά τη τουρκική εισβολή, η ΟΑΠ άνοιξε γραφείο Αντιπροσωπείας στην Κύπρο.
Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία. 15 Νοεμβρίου 1988. Στο Αλγέρι της Αλγερίας, επί Γιάσερ Αραφάτ,  ανακοινώνεται η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Παλαιστίνης από το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο
Η  Κυπριακή Δημοκρατία αναγνώρισε επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης 3 ημέρες μετά την ανακήρυξή του και το 2009, η Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, άνοιξε στη Ραμάλα , ενώ στις 8 Φεβρουαρίου 2013, η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε την απόφασή της να αναβαθμίσει το καθεστώς της παλαιστινιακής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Κύπρο από «Διπλωματική Αποστολή» σε «Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης».
Πέρα όμως από τη τελική στάση της Ελληνικής κυβέρνησης-εάν θα αναγνωρίσει ή όχι τις ΛΔ- υπάρχει η  αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Και αυτή είναι η πιο ουσιαστική.

Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν αναγνωρίζει.......Υπέρ των ακροδεξιών του Κιέβου

Με κατηγορηματική διάψευση του δημοσιεύματος που ήθελε ένα από τα μη αναγνωρισμένα ψευδοκράτη των ρωσόφιλων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία να εγκαινιάζει «επίσημη» αντιπροσωπεία στην Ελλάδα προέβη το υπουργείο Εξωτερικών.
«Ουδέποτε η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την αυτοαποκαλούμενη ‘Δημοκρατία του Ντόνετσκ’» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Στράτος Ευθυμίου. «Η […] είδηση περί ίδρυσης ‘επίσημης’ αντιπροσωπείας της ως άνω μη αναγνωρισμένης οντότητας προφανώς και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Η περιοχή του Ντόνετσκ και η βορειότερη περιοχή του Λουχάνσκ είναι οι δύο κύριοι θύλακες των αυτονομιστών στον ουκρανικό εμφύλιο πόλεμο, που μαίνεται επί σχεδόν τρία χρόνια.
Ο κ. Ευθυμίου υπογραμμίζει ότι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης και οποιασδήποτε ενέργεια υπονομεύει τα δικαιώματα της Ουκρανίας στα εδάφη της έρχεται «σε πλήρη αντίθεση» με τη γραμμή της Αθήνας.


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...