Κυριακή, 9 Απριλίου 2017

Κότες λυράτες οι ¨53¨του ΣΥΡΙΖΑ με κείμενο που απέσυραν από την τελική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής κατ'εντολή Τσίπρα


Παρέμβαση 13 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και πρώην υπουργού, για τη συμφωνία και την περαιτέρω πορεία του ελληνικού προγράμματος έγινε μέσω κειμένου που κατατέθηκε κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Στο κείμενο υπάρχουν και σαφείς αιχμές προς τους Νίκο Τόσκα και Γιάννη Μουζάλα, αλλά και τον Χρήστο Σπίρτζη.

Οι «13», ανάμεσά τους οι Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας και Τασία Χριστοδουλοπούλου, επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και πρέπει να ανατραπεί. Στο τριών σελίδων κείμενο σημειώνουν ότι έχουν προκύψει και κάποια θετικά αποτελέσματα από κινήσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μέσω του παράλληλου προγράμματος.

Ταυτόχρονα οι «13» αναφέρουν ότι η αποδοχή της συμφωνίας δεν αφορά μόνο την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή την κυβέρνηση, αλλά το σύνολο των κομματικών δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα είναι καθοριστικές για την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα. 

«Είμαστε στο παρά ένα. Το σχέδιό τους ή να υποκύψουμε ή να στεγνώσουν εντελώς τα ταμεία και να βουλιάζει καθημερινά η οικονομία μέχρι να αναγκαστούμε να πούμε ναι σε όλα, έχει φανεί καθαρά» τονίζουν και προσθέτουν «Στο πλαίσιο αυτό έχουμε κάθε λόγο να βγούμε από τα γραφεία μας με ανοιχτές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις σε πλατείες, αξιοποίηση των ΜΜΕ. Λέμε καθαρά τι προτείνουν οι δανειστές σε αγαστή συνεργασία με το εγχώριο πολιτικό νεοφιλελεύθερο μπλοκ και τι λέμε εμείς. Πολιτικοποιούμε την αντιπαράθεση, εξηγούμε τις σοβαρές συνέπειες που θα έχουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές για την κοινωνία. Στην τελική ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια τη ζωή του είναι ο ελληνικός λαός. Είναι ο τελικός κριτής».

Το κείμενο, όμως περιλαμβάνει και αιχμές κατά συγκεκριμένων υπουργών (χωρίς να τους αναφέρει ονομαστικά), ενώ γίνεται λόγος για αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης. 

Αναλυτικά:

Θα χρειαστεί, επίσης, να δούμε αυτοκριτικά το μοντέλο διακυβέρνησης και το στυλ εξουσίας, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σε απόσταση από τις εξαγγελίες και την αριστερή μας συνείδηση και κουλτούρα.
Την προηγούμενη περίοδο έγιναν επιλογές, χωρίς να είναι συλλογικά αποφασισμένες, που δεν συνάδουν με την αριστερή και ριζοσπαστική μας φυσιογνωμία. Τα κέντρα κράτησης για τους πρόσφυγες, τα θεσμικά εμπόδια στη διαδικασία ασύλου, το σπάσιμο καταλήψεων, οι υποχωρήσεις σε ζητήματα δικαιοσύνης και δικαιωμάτων, το αναπτυξιακό μοντέλο, που ενίοτε παίρνει μορφή μεγάλων φαραωνικών έργων.

Τα 13 στελέχη που υπογράφουν είναι οι Χάρης Γολέμης, Θοδωρής Δρίτσας, Πέτρος Καλκανδής, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Μαρία Κανελλοπούλου, Παύλος Κλαυδιανός, Κατερίνα Κνήτου, Ερμίνα Κυπριανίδου, Πάνος Λάμπρου, Χριστόδορος Παπαδόπουλος, Νίκος Φϊλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Μιχάλης Υδραίος.

Οι εργασίες της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής με την υπερψήφιση του σχεδίου απόφασης από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΚΕ.

Από τους «13» που κατέθεσαν το κείμενο συμβολής δεν υπήρξε ενιαία στάση, καθώς κάποιοι ψήφισαν κατά και κάποιοι λευκό.

Πάντως, μετά από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα το κείμενό τους θα πάει προς συζήτηση και στις τοπικές οργανώσεις του κόμματος.

efsyn.gr


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...