Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

Ο Μελανσόν ανεβαίνει, οι αγορές έχουν νευρικότητα


Οι γαλλικές εκλογές, όσο πλησιάζει ο πρώτος γύρος της 23ης Απριλίου, έχουν καταστεί λόγος ανησυχίας για τις διεθνείς αγορές, κυρίως λόγω της ανόδου του υποψηφίου της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν.

Οι δημοσκοπήσεις αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία να επιφυλάσσουν εκπλήξεις, και πλάι στις δηλώσεις της ακροδεξιάς ηγέτη του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, ότι θα θέσει σε δημοψήφισμα την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, προστέθηκε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, το ποσοστό του οποίου κατέγραψε άνοδο, χάρη και στις καλές επιδόσεις του στις τηλεμαχίες.

Δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial προβλέπει, όπως και όλες οι προηγούμενες, νίκη της Λεπέν στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, με το 23,5% των ψήφων, μια μονάδα πάνω από τον κεντρώο ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν.

Ωστόσο, τόσο η Μαρίν Λεπέν όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν έχουν χάσει μισή μονάδα από την Τρίτη σε αυτή την κυλιόμενη δημοσκόπηση, ενώ ο συντηρητικός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν παρέμεινε στο 19% και ο Μελανσόν στο 18,5%.

Οι δύο υποψήφιοι με τα ψηλότερα ποσοστά θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου, όπου όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν θα επικρατήσει με άνεση της Λεπέν.

Οικονομικοί αναλυτές συντείνουν στην άποψη ότι οι γαλλικές εκλογές, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, η Συρία και η Βόρεια Κορέα είναι ανάμεσα στους λόγους που οι επενδυτές στράφηκαν σε πόρους-ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός και τα αμερικανικά κρατικά αξιόγραφα.

«Η διάθεση για την ανάληψη ρίσκων δεν είναι ισχυρή αυτή τη στιγμή λόγω των εντάσεων στη Βόρεια Κορέα και λόγω του κινδύνου (...) της ανόδου ρου Μελανσόν», είπε χαρακτηριστικά ένας αναλυτής της εταιρείας Nomura στο Λονδίνο.

Η ανησυχία για το ενδεχόμενο νίκης της Λεπέν έφερε και έμμεση αλλά σαφή γερμανική παρέμβαση στις γαλλικές εκλογές, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να πάιρνει αρχικά θέση υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και να δηλώνει:

«Χρειαζόμαστε μια φιλοευρωπαϊκή Γαλλία».

«Ελπίζω η Λεπέν να μη γίνει πρόεδρος της Γαλλίας», πρόσθεσε.

Ο «Γάλλος Τσάβες»

Πλάι στην ακροδεξιά Λεπέν, οι οικονομικοί και πολιτικοί κύκλοι της Ευρώπης ανησυχούν και για την ενίσχυση Μελανσόν.

Ο απερχόμενος πρόεδροςν, Φρανσουά Ολάντ, δηλώνει ανήσυχος για την άνοδο του ποσοστού του Μελανσόν, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, με τη σεναριολογία να τον φέρνει να λαμβάνει θέση υπέρ του Μακρόν, αντί του υποψηφίου των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν, ο οποίος βλέπει το ποσοστό του να πέφτει στις δημοσκοπήσεις.

Ο Ολάντ, εξαιτίας της χαμηλής δημοφιλίας του δεν έθεσε καν υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία, και μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει επίσημα θέση.

Η συντηρητική εφημερίδα Le Figaro έχει αποκαλέσει τον Ζαν-Λικ Μελανσόν «Γάλλο Τσάβες», γράφοντας σε πρωτοσέλιδο άρθρο της ότι το πρόγραμμά του είναι εμπνευσμένο από τη διακυβέρνηση του Ούγο Τσάβες στη Βενεζουέλα.

Η απάντηση του υποψηφίου της Αριστεράς, μέσω του blog του, ήταν μάλλον σαρκαστική:

«Μόλις ανακοινώθηκε ότι η νίκη μου στις εκλογές θα φέρει πυρηνικό χειμώνα, πανούκλα των βατράχων, άρματα μάχης του Κόκκινου Στρατού και την προσγείωση Βενεζουελάνων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...