Κυριακή, 16 Απριλίου 2017

Τουρκία: Προβάδισμα στο «ναι» στον φασίστα Ερντογάν δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα


Έκλεισαν οι κάλπες του κρίσιμου δημοψηφίσματος στην Τουρκία. Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την αναθεώρηση του Συντάγματος με την οποία ενισχύονται σημαντικά οι εξουσίες του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα πρώτα απότελέσματα που μεταδίδονται από τα τουρκικά μέσα το «ναι» έχει μεγάλο προβάδισμα. Με καταμετρημένος το 57,49% των ψήφων, το «ναι» προηγείται με 56,52% ενώ το «όχι λαμβάνει 43,48%. Όσο ενσωματώνονται ψήφοι πάντως το «ναι» δείχνει να έχει καθοδική πορεία. 
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι παραβιάζεται η απαγόρευση μετάδοσης αποτελεσμάτων ή exit polls του Εκλογικού Συμβουλίου. Επίσης τα αποτελέσματα μεταδίδονται με μεγάλη ταχύτητα, όπως σχολιάζει ο διεθνής Τύπος, ενώ αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα στις 21.00 το βράδυ. 

Την ίδια ώρα, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, καταγγέλλει την απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια, τονίζοντας ότι θα προκαλέσει «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας» στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 

Δημοψήφισμα με μεγάλο πολιτικό βάρος

Πρόκειται για ένα δημοψήφισμα με μεγάλο πολιτικό βάρος, καθώς αλλάζει το υπάρχον πολιτικό σύστημα της Τουρκίας από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό. Το αποτέλεσμά του θα έχει σοβαρές συνέπειες. Το δημοψήφισμα έγινε με τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. 

Στις 16:00 έκλεισαν οι κάλπες στις ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, ενώ στις 17:00 έκλεισαν και στην υπόλοιπη χώρα. Επίσημα αποτελέσματα αναμένονται περίπου στις 21:00. 

Περίπου 55 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία. Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό είχαν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες στα κατά τόπους προξενεία ή εκλογικά τμήματα.

tvxs.grΣχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...