Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017

Έρχονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πιλοτικά από το καλοκαίρι


Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους από τον Σεπτέμβριο μέσω πλατφόρμας η οποία σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα πρέπει να είναι έτοιμη έως το καλοκαίρι, προκειμένου να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, που έχει και τη σχετική αρμοδιότητα, ενώ υπενθυμίζεται ότι το θέμα αποτελεί μέρος των  διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι Θεσμοί.

Την διαχείριση της πλατφόρμας πρόκειται να αναλάβουν οι σύλλογοι των συμβολαιογράφων όλης της χώρας και οι διαγωνισμοί θα είναι ανοικτού πλειοδοτικού τύπου με δυνατότητα υποβολής διαδοχικών προσφορών. Κάθε ηλεκτρονικός πλειστηριασμός θα αναγνωρίζεται από μοναδικό αριθμό, ο οποίος θα τον ακολουθεί μέχρι την ολοκλήρωσή του. Στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό θα λαμβάνουν μέρος υποψήφιοι πλειοδότες που έχουν προηγουμένως πιστοποιηθεί, με βάση συγκεκριμένες διαδικασίες που θα προβλεφθούν.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στο ηλεκτρονικό σύστημα θα καταγράφονται όλες οι υποβληθείσες προσφορές. Οι συμμετέχοντες θα υποβάλλουν συνεχώς προσφορά μεγαλύτερη από την αμέσως προηγούμενη έως τον χρόνο λήξης της υποβολής προσφορών. Οι υποψήφιοι πλειοδότες θα ενημερώνονται από το σύστημα με ηλεκτρονικό μήνυμα για το ποσό της προσφοράς τους, τον ακριβή χρόνο υποβολής της, καθώς και ότι αυτή έχει εγκριθεί. Με το ίδιο μήνυμα ο υποψήφιος πλειοδότης θα ενημερώνεται για το αν είναι αυτός που έχει υποβάλει τη μεγαλύτερη τρέχουσα προσφορά, καθώς και για τη μέγιστη προσφορά που έχει υποβληθεί στο σύστημα. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός θα ολοκληρώνεται όταν, μετά τη λήξη της διαδικασίας υποβολής των πλειοδοτικών προσφορών, ο υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού θα συντάσσει και θα υποβάλλει στο σύστημα την κατασχετήρια έκθεση, ανακηρύσσοντας τον υπερθεματιστή.

Ζητούμενο είναι πάντως κατά πόσο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα «φορτωθούν» και οι εκκρεμείς πλειστηριασμοί, δηλαδή αυτοί που θα έχουν αναγγελθεί έως τότε αλλά δεν θα έχουν πραγματοποιηθεί, ή αντίθετα αν στο σύστημα θα «μπουν» μόνον οι νέες αναγγελίες

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή στην Ισπανία και την Πορτογαλία.Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...