Τρίτη, 4 Απριλίου 2017Το βιβλίο του Louis Althusser Ο Λένιν και η φιλοσοφία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εκτός Γραμμής σε μετάφραση του Τάσου Μπέτζελου (λεπτομέρειες εδώ). Εκτός από το διάσημο ομώνυμο κείμενο, στο βιβλίο περιλαμβάνεται επίσης το σημαντικό κείμενο του Αλτουσέρ «Η φιλοσοφία ως όπλο της επανάστασης».

Τα δύο κείμενα που απαρτίζουν το βιβλίο, γραμμένα και δημοσιευμένα για πρώτη φορά το 1968, αποτυπώνουν μια κομβική στιγμή στην εξέλιξη της σκέψης του Αλτουσέρ. Μέσα από τις σελίδες τους, ο Γάλλος φιλόσοφος ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του με κάθε εκδοχή του μαρξισμού ως κλειστού φιλοσοφικού συστήματος. Ο Αλτουσέρ ανατρέχει στις φιλοσοφικές παρεμβάσεις του Λένιν για να υποστηρίξει ότι ο μαρξισμός δεν είναι μια νέα φιλοσοφία αλλά μια νέα πρακτική της φιλοσοφίας· μια πρακτική που αντιπροσωπεύει την πολιτική στον τομέα της θεωρίας και την επιστημονικότητα στην πολιτική· μια πρακτική που διεκδικεί και επικαλείται την ταξική μεροληψία της προκειμένου να συμβάλει στον μετασχηματισμό του κόσμου· μια πρακτική που χαράσσει διαχωριστικές γραμμές στη θεωρία ώστε να αποτελέσει, στο μέτρο που της αναλογεί, ένα όπλο για την επανάσταση.

***
Την Τρίτη 4 Απριλίου, 7:30 μ.μ., στην Πολιτική-Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής (Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου), θα πραγματοποιηθεί η κεντρική παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα, με ομιλητές τους Κώστα Γούση, υπ. διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ροχάμπτον, τον Ηλία Ιωακείμογλου, ερευνητή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, και τον Γιώργο Καλαμπόκα, υπ. διδάκτορα Πολιτικής Οικονομίας ΕΜΠ και μέλους της εκδοτικής ομάδας του Εκτός Γραμμής.

Δείτε λεπτομέρειες εδώ.
Συμμετέχετε εδώ στο event της παρουσίασης.

Την Πέμπτη 6 Απριλίου, 7:30 μ.μ., στο καφέ-μπαρ Μανιφέστο (Δ. Γούναρη 51) θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητές τον Δημοσθένη Παπαδάτο-Αναγνωστόπουλο από την συντακτική ομάδα του Red Notebook και τον Αντώνη Βαρσάμη από την εκδοτική ομάδα του Εκτός Γραμμής.

Δείτε λεπτομέρειες εδώ.
Συμμετέχετε εδώ στο event της παρουσίασης.


***
Με αφορμή τις δύο επικείμενες παρουσιάσεις δημοσιεύουμε ένα μικρό απόσπασμα από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Ακολουθείστε στον σύνδεσμο:


Σας περιμένουμε!


εκδόσεις Εκτός Γραμμής
Κριτικές αναγνώσεις, ανατρεπτικές πρακτικές
Στρατηγοπούλου 7, 11 472, Αθήνα
τηλ. / fax: 210 6451975
κιν.: 6944182975
διανομή: 6955814624
f: /EktosGrammis
t: @ektos_grammis


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...