Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017

Βρυξέλλες: Δόση και τίποτα περισσότερο στο Eurogroup. Κουβέντα για το χρέος


Σαφές μήνυμα προς την Αθήνα ότι αυτό που πρέπει να αναμένει από το Eurogroup της Πέμπτης είναι η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης, μία επί της αρχής συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, περισσότερη σαφήνεια στα μέτρα για την ελάφρυνσης του χρέους του Μαΐου 2016, και τίποτα παραπάνω, έστειλε σήμερα Τρίτη Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να φτάσουν σε μία κοινή ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους αλλά, όπως ανέφερε, «δεν είμαστε ακόμα εκεί».

Οπως τόνισε, το ΔΝΤ μπορεί να «είναι ενθουσιώδες για το πρόγραμμα και τις πολιτικές του», όμως οι συζητήσεις, ώστε να έχουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ την ίδια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, συνεχίζονται. Ο ίδιος εξήγησε πως αν αυτό δεν γίνει μέχρι την Πέμπτη, «τότε το ΔΝΤ θα προτείνει ένα πρόγραμμα επί της αρχής και θα εκταμιεύσει αργότερα».

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι τα μέτρα του 2018 θα αποφασιστούν τελειωτικά μόνο στο τέλος του προγράμματος. Ο ίδιος, επισήμανε ότι τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα συζητηθούν μόνο στο μέλλον και μόνο εάν κριθεί απαραίτητο. «Υπάρχουν αρκετοί, στον Τύπο κυρίως, που νομίζουν εσφαλμένα ακόμα, ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε αυτό το Εurogroup. Ελπίζω ότι δεν βρίσκονται σε αυτό το δωμάτιο και αυτή την πόλη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Υπέρ της γαλλικής συμβιβαστικής λύσης που κόμισε τη Δευτέρα ο Μπρουνό Λεμέρ για αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη τάχθηκε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο. Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε δε, ότι αν δεν επιτευχθεί η συγκεκριμένη λύση θα προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο την παραπομπή της λύσης στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 22 Ιουνίου, ενώ κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις πως «ό,τι τους έδιναν, έπαιρναν».

Μήνυμα πως η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει λύση για το χρέος στο Eurogroup της Πέμπτης αλλά εάν δεν υπάρξει συμφωνία είναι σταθερά διατεθειμένη να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, έστειλε ο Πρωθυπουργός και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως προκύπτει πάντως από την ατζέντα της συνεδρίασης της Πέμπτης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται ουσιαστικά να «σφραγίσουν» τη μετάθεση των ουσιαστικών αποφάσεων για το χρέος τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018, και υπό την προϋπόθεση ότι θα κριθούν απαραίτητα.Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...