Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Κοντά σε απόφαση στο Eurogroup. Ναι στην δόση, όχι σε χρέος και ποσοτική χαλάρωση


Σχόλιο Α.Α.: Μεγάλη "επιτυχία" της κυβέρνησης......Φορτωθήκαμε νέο μνημόνιο απλά για να πάρουμε δόση του προηγούμενου μνημονίου...ΞΕΦΤΙΛΕΣ!!

Από iefimerida:   

Με συνοπτικές διαδικασίες ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα το EWG και όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να περιμένει πολλά πράγματα πλην μιας «φουσκωμένης» δόσης.

«Καλούτσικα» ήταν η απάντηση ευρωπαϊκής πηγής στο iefimerida, στην ερώτηση για το πώς πήγε η συνάντηση, συμπληρώνοντας ότι «πάμε για συμφωνία, λίγη αναμονή ακόμα». 

Αν και απομένουν προς συζήτηση λεπτομέρειες για το ανακοινωθέν του Eurogroup, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η συμφωνία στην οποία αναφέρεται η ευρωπαϊκή πηγή περιλαμβάνει κατ’ αρχάς την έγκριση για εκταμίευση της δόσης, το ύψος της οποίας θα αποφασιστεί σε επίπεδο υπουργών. Όσον αφορά, όμως, στο θέμα του χρέους, όλα δείχνουν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα πρέπει να θεωρείται εξασφαλισμένη, αλλά όχι με άμεση χρηματοδότηση.

Συγκεκριμένα, αυτό που αναμένεται από το Eurogroup είναι ένας συμβιβασμός, που θα επιτρέπει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει κατ’ αρχήν (in principle) τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, συναρτώντας τη χρηματοδότησή του από την περαιτέρω αποσαφήνιση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, για την οποία θα δεσμευθούν τώρα οι Ευρωπαίοι.

Ο συμβιβασμός αυτός δεν είναι ακόμα καθαρό αν στηρίζεται μόνο στην ισχυρότερη λεκτική διατύπωση εκ μέρους των Ευρωπαίων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ή αν θα υπάρξει βελτίωση της πρότασης που είχε πέσει στο τραπέζι στο Eurogroup του Μαΐου και προέβλεπε επιμηκύνσεις πληρωμών ως 15 έτη.


Σε κάθε περίπτωση, δεν θα επιτρέπει την άμεση ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά ζητούμενο είναι να στέλνει ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες. 

Ντάισελμπλουμ: Οχι τώρα το χρέος

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σύνοδο του ESM, που έγινε νωρίτερα, επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος, καθώς τα μέτρα θα συζητηθούν μετά το τέλος του προγραμμάτος.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, δεν θα ληφθεί τελική απόφαση για το χρέος, αφού αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος (Αύγουστος 2018) και τότε θα γίνουν οι τελικοί υπολογισμοί για το τι χρειάζεται.


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...