Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017

43 χρόνια από το πραξικόπημα των Χουντικών στην ΚύπροΣυμπληρώθηκαν σήμερα 43 χρόνια από την αποφράδα ημέρα, της 15ης Ιουλίου 1974, όταν η χούντα των Αθηνών και οι συνεργάτες της στην Κύπρο προχώρησαν στο προδοτικό πραξικόπημα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του τότε Προέδρου της, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Πέντε μέρες αργότερα, το πραξικόπημα έδωσε το πρόσχημα για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και της έδωσε την αφορμή για τη στρατιωτική κατοχή μέχρι σήμερα, του βορείου τμήματος της Κύπρου.
Η σημερινή επέτειος είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς χθες ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων παρέδωσε στον Κύπριο ομόλογο του, Δημήτρη Συλλούρη το Αρχείο της ελληνικής Βουλής για τον «Φάκελο της Κύπρου».

Στις 8 και 20 το πρωί, ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος, ήχησαν οι σειρήνες. 
Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία τελέστηκε, παρουσία του προέδρου Αναστασιάδη, επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.
Στους τάφους των αντιστασιακών κατά το πραξικόπημα οι παριστάμενοι γιουχάισαν τον εκπρόσωπο του κόμματος ΕΛΑΜ (Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο), όταν κατέθεσε στεφάνι.
«Μια μαύρη σελίδα της Ιστορίας μας, μια μέρα προδοσίας»
Εξάλλου, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, ο οποίος παρίστατο στην επιμνημόσυνη δέηση με ομιλητή τον πρόεδρο Αναστασιάδη κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των στρατιωτών, που έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα.
«Η Ιστορία μας διδάσκει ότι μέσα από την ενότητα πρέπει να δώσουμε τους αγώνες με κοινό στόχο την απαλλαγή της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα και την επανένωση» τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Μιλώντας στο περιθώριο του μνημόσυνου των πεσόντων του πραξικοπήματος, στην Εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης ότι η σημερινή μέρα είναι «μια μέρα ντροπής».
Είναι σημείωσε, «μια μαύρη σελίδα της Ιστορίας μας, μια μέρα προδοσίας από τη στρατιωτική χούντα των Αθηνών, που χωρίς αμφιβολία άφησε μέχρι σήμερα τα σημάδια της μέσα από τη διαίρεση της πατρίδας μας».


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...