Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ "ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΜΟΥ"


Κι όμως! Όλα τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα για τα οποία περηφανεύεται η Αριστερά σ' αυτόν τον τόπο, από τη δεκαετία του 1960 και μετά, συνδέονται άμεσα με πρωτοβουλίες αυτών που χαρακτηρίζονται "αριστεριστές". Για να επικριθούν ως τυχοδιώκτες και εκτός πραγματικότητας.

- Τα Ιουλιανά του 1965 πήραν τον χαρακτήρα της εξέγερσης ακριβώς λόγω της απείθειας της πλειονότητας των διαδηλωτών στην κατεύθυνση της ΕΔΑ για ειρηνικές κινητοποιήσεις. Και την απείθεια αυτή καλλιεργούσαν συνειδητά οι τότε "Κινέζοι" της "Αναγέννησης" και των ΦΝΧ του Ψυρούκη, οι τροτσκιστές, οι λαμπράκηδες σύντροφοι του Πέτρουλα που ίδρυσαν την ΠΑΝΔΗΚ, και άλλοι διαφωνούντες, κυρίως από τις οργανώσεις οικοδόμων της ΕΔΑ.

- Η εξέγερση του Νοέμβρη του '73 έγινε κόντρα στις κατευθύνσεις του ΚΚΕ και του ΚΚΕ εσ., όταν οι μικρές δυνάμεις των παράνομων ακροαριστερών οργανώσεων συναντήθηκαν με το νεολαιίστικο και λαϊκό αυθόρμητο. Συμπαρασύροντας και τους αγωνιστές των δύο Κ.Κ. και κυρίως τις νεολαίες τους, και υποχρεώνοντας τα δύο Κ.Κ. να στηρίξουν την εξέγερση.

- Το επικό κίνημα του εργοστασιακού συνδικαλισμού έγινε σε αντίθεση με το ΚΚΕ, ενώ το ΚΚΕ εσ. προσπαθούσε να το κρατήσει στο πλαίσιο της ασφυκτικής νομιμότητας που επέτρεπε ο καραμανλισμός.

- Η πρώτη μεγάλη νίκη του μεταδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, με τις καταλήψεις του 1979, πραγματοποιήθηκε και πάλι σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις των δύο ΚΚΕ. Και στο κίνημα αυτό πρωτοστάτησαν οι δυνάμεις της τότε εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

- Αλλά και στις μέρες της ντροπής, όταν η επίσημη Αριστερά, ως ενιαίος Συνασπισμός, συμμετείχε στις κυβερνήσεις Τζανετάκη και Ζολώτα, ήταν η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά που έσωσε την τιμή του αριστερού κινήματος αυτού του τόπου. Στην οποία είχαν προστεθεί πια και η αριστερά του διαλυμένου ΚΚΕ εσ. (το ΚΚΕ Εσ. / Ανανεωτική Αριστερά) και οι κομμουνιστές που αποχώρησαν από το ΚΚΕ και συγκρότησαν το ΝΑΡ.Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...