Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει έλλειψη τροφής παγκοσμίως

Κόσμος


Οι κυβερνήσεις μπορεί να υποβαθμίζουν επικίνδυνα το ενδεχόμενο να προκληθούν καταστροφές στις σοδειές των μεγάλων αγροτικών περιοχών του πλανήτη, καταγράφει μια έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

Η έρευνα του Met Office, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα, χρησιμοποίησε κλιματικά στοιχεία για να καταδείξει ότι ακραία καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να καταστρέψουν την παραγωγή σε συγκεκριμένες κεντρικής σημασίας περιοχές ταυτόχρονα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμιο λιμό.

Οι επιστήμονες επικέντρωσαν τις αρχικές τους έρευνες στο πώς το κλίμα θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή καλαμποκιο, το οποίο καλλιεργείται σε πάρα πολά μέρη του πλανήτη. Η ζέστη και η ξηρασία είναι οι βασικοί κίνδυνο, παρά το γεγονός ότι και οι πλημμύρες συνυπολογίστηκαν στην ανάλυση.

Η ομάδα κατέγραψε ότι υπάρχει μια πιθανότητα 6% κάθε δεκαετία να σημειωθεί ταυτόχρονη καταστροφή καλαμποκιού τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα μεγάλα προβλήματα κυρίως στην Αφρική και την Ασία, όπου το καλαμπόκι καταναλώνεται απευθείας ως τροφή.

«Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι εμφανείς σε παγκόσμια κλίμακα» λέει ο Κρις Κεντ, επικεφαλής της έρευνας. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που πετύχαμε να ποσοτικοποιήσουμε τον κίνδυνο. Δεν έχει παρατηρηθεί τα τελευταία τριάντα χρόνια, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιθανό να συμβεί με αυτό το κλίμα που έχουν σήμερα».

Ένα παράδειγμα του μεγέθους της καταστροφής είναι η καταστροφή της σοδειάς καλαμποκιού πέρυσι στην Αφρική. Κοινότητες στη Ζάμπια, το Κονγκό, τη Ζιμπάμπουε, τη Μοζαμβίκη και τη Μαδαγασκάρη επηρεάστηκαν και έξι εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν στο χείλος του λιμού. Μια κοινή αποτυχία στην Κίνα και την Αμερική θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις.

Η ομάδα των επιστημόνων συνεχίζει την έρευνά της και σε άλλες πολύ δημοφιλείς καλλιέργεις, όπως το ρύζι και η σόγια.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ το καλαμπόκι, το ρύζι και το σιτάρι είναι το 51% της παγκόσμιας θερμιδικής πρόσληψης. Δισεκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται σε αυτές τις σοδείες για επιβίωση. Οποιαδήποτε διάρρηξη στην παραγωγή τους θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Το πρόβλημα είναι ότι οι μέθοδοι και οι τόποι καλλιέργειας έχουν αλλάξει σημαντικά στο πέρασμα των ετών, όπως και το κλίμα, αλλά και η πιθανότητα ακραίων γεγονότων. Ο Κεντ αναφέρει στον Observer «Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των σχετικών ερευνών έχει μειωθεί και αυτό περιορίζει τη δυνατότητά μας να έχουμε χρήσιμες εκτιμήσεις για τους κινδύνους που εγκυμονούν».

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε 1.400 προσομοιώσεις κλίματος για να καταλάβει πως το κλίμα μπορεί ποικίλει τα επόμενα χρόνια και συμπέρανε ότι η πιθανότητα μεγάλης ξηρασίας είναι αρκετά υψηλότερη από τις παλαιότερες εκτιμήσεις. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι οι τωρινές γεωργικές πολιτικές μπορεί να έχουν υποτιμήσει τον πραγματικό κίνδυνο.

Πηγή: efsyn.gr


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...