Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017

Ο ΜΑΖΙΚΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ
"Ράλληδες, ταγματαλήτες, μπουραντάδες, Γερμανοί

τα κεφάλια σας θα πέσουν απ' τ' αντάρτικο σπαθί".

Επέτειος του ολοκαυτώματος των δέκα επονιτών και της Μάχης της Καλλιθέας αυτές τις μέρες (22-24 Ιουλίου 1944) και θυμήθηκα τον επικεφαλής του Μηχανοκίνητου Τμήματος της Αστυνομίας, που συμμετείχε στο πλευρό των Γερμανών. Όπως έκανε τόσες και τόσες άλλες φορές, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή στο Μπλόκο της Κοκκινιάς. 

Διοικητής από την ίδρυση του Τμήματος από τη δικτατορία Μεταξά το 1939, ο Νίκος Μπουραντάς -που με το όνομά του έχουν μείνει γνωστοί οι δολοφόνοι υφιστάμενοί του- θα το συγκροτήσει ως ένα απροκάλυπτα φασιστικό όργανο καταστολής. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι ενώ από τους 3.500 άντρες της Αστυνομίας Πόλεων στην Αθήνα οι 1.700 είχαν προσχωρήσει στο ΕΑΜ, δεν υπήρξε ούτε μία προσχώρηση από τους 700 μπουραντάδες.

Έχοντας συλληφθεί και φυλακιστεί τη μέρα της Απελευθέρωσης, στις 12 Οκτωβρίου 1944, θα περάσει από δίκη ως δωσίλογος και θα αθωωθεί. Θ' αναλάβει στη συνέχεια στελεχική θέση στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, το 1950 θα εκλεγεί βουλευτής του ακροδεξιού συνασπισμού των Μανιαδάκη-Τουρκοβασίλη και στα 1959-64 θα διατελέσει αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...