Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017

ΟΙ ΜΑΚΡΥΣΑΚΑΚΗΔΕΣ


Του Γιώργου Αλεξάτου          

Κάμποσα χιλιάρικα η είσοδος σε καλλιτεχνική εκδήλωση στη Μύκονο και πολλοί αναρωτιούνται πώς γίνεται να υπάρχουν τέτοιες προκλητικές συμπεριφορές, όταν τόσος και τόσος κόσμος στερείται τα στοιχειώδη για την επιβίωση.

Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Πάντα έτσι προκλητικές ήταν οι κυρίαρχες κοινωνικές τάξεις και ιδιαίτερα οι γόνοι τους. Πρόκληση, επίδειξη και κοινωνική αναλγησία είναι όροι για να κοινωνικοποιηθούν, ακόμη και από πολύ μικρή ηλικία, αυτοί που ζουν από την εκμετάλλευση της δουλειάς των άλλων ανθρώπων.

Αμέσως μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το 1945, έκανε την εμφάνισή της μια μόδα που κέρδισε το σύνολο των νέων ανδρών της πλουτοκρατίας σε όλη την Ευρώπη, μαζί και στην Ελλάδα.
Επρόκειτο για τα μακριά σακάκια, που έδωσαν στους χορτάτους νεαρούς στα Κολωνάκια, τα Ψυχικά και τις Κηφισιές το προσωνύμιο "μακρυσακάκηδες".

Σε μια εποχή που η τεράστια πλειονότητα του πληθυσμού στερούνταν βασικά είδη ρουχισμού, τα τσογλάνια αυτά έκαναν επίδειξη πλούτου και αναλγησίας. "Όχι μόνο έχουμε σακάκι, αλλά και μακρύ, με μπόλικο ύφασμα!"


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...