Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

Η διαιτησία του κ. Σταθάκη ή η μπάλα στην κερκίδα #skouries

Αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η «Έγκριση δαπάνης για την ανάθεση δικαστικής υποστήριξης του Ελληνικού Δημοσίου σε δικηγορική εταιρεία». Αφορά την αμοιβή 20.000 ευρώ στη δικηγορική εταιρεία «Δρυλλεράκης και Συνεργάτες» για το έργο συνεπικούρησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου, κατ’ εφαρμογή του όρου 7 της Σύμβασης μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός.

«Παραδοτέο» του έργου είναι το σχέδιο προσφυγής σε Διαιτησία το οποίο θα παραδοθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το αργότερο έως την 31.12.2017. Το σχέδιο προσφυγής θα αποτελεί εμπιστευτικό έγγραφο, «μυστικό» όχι μόνο από τους πολίτες αλλά προφανώς και από την αντίδικη εταιρεία. Με δεδομένη τη σχέση του κ. Δρυλλεράκη με την «Επένδυση Χρυσου στη Χαλκιδική» την οποία έχουμε αναλύσει λεπτομερώς, ο συγκεκριμένος δικηγόρος φαίνεται οτι είναι ο πλέον κατάλληλος για να μάθει η εταιρεία το περιεχόμενο του σχεδίου προσφυγής…
«Μετά την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση παροχής υπηρεσιών». Άρα από τις 28.6.2017 που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η απόφαση, τρέχουν οι χρόνοι της Διαιτησίας. Έχουμε και λέμε:
  • Ο κ.Δρυλλεράκης θα παραδώσει το «έργο» του στο ΝΣΚ στο τέλος του 2017.
  • Το ΝΣΚ θα το επεξεργαστεί,  θα προσθέσει/αφαιρέσει και θα συντάξει το τελικό κείμενο της προσφυγής, έργο που υποθέτουμε οτι θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλους τρείς μήνες.
  • Ο κ.υπουργός θα επιδώσει την προσφυγή στη Διαιτησία στην Ελληνικός Χρυσός στην οποία θα πρέπει να δοθεί  αντίστοιχο διάστημα γιά να ετοιμάσει την αντίκρουση της.
  • Η προσφυγή θα κατατεθεί στο Διαιτητικό Δικαστήριο, θα οριστούν οι διαιτητές και ο επιδιαιτητής και από εκεί και μετά τρέχει ο χρόνος των τριών μηνών που ορίζει ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας για την έκδοση απόφασης.
Με όλα αυτά και με τις σχετικές ενδιάμεσες καθυστερήσεις, αποτέλεσμα της Διαιτησίας μάλλον δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν το τέλος του 2018.
Τελικά η προσφυγή στη Διαιτησία δεν είναι παρά «η μπάλα στην κερκίδα». Η διαδικασία θα τραβήξει σε μάκρος και θα είναι έρμαιο των πολιτικών εξελίξεων, θα μπει «στον πάγο» σε μια προεκλογική περίοδο και πιθανότατα θα διακοπεί από την επόμενη κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, η υλοποίηση της «επένδυσης» – χωρίς τη μεταλλουργία, δηλαδή χωρίς δημόσιο συμφέρον – προχωράει. To Σεπτέμβριο 2017 η Ελληνικός Χρυσός έχει εξαγγείλει τα εγκαίνια του εργοστασίου εμπλουτισμού Ολυμπιάδας. Η εξαγγελία είναι ανεπίσημη, μέσω «φιλικών» e-mails (εικόνα) και διαρροών στον τύπο, διότι η εταιρεία ακόμα δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας του εργοστασίου και άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα που θα δέχεται τα απόβλητα του. Στην πραγματικότητα, το εργοστάσιο ήδη λειτουργεί και τα φορτηγά με τα απόβλητα κατευθύνονται στην περιοχή του Κοκκινόλακκα, παράνομα αλλά με την ανοχή του Υπουργείου και τα στραβά μάτια της τοπικής Αστυνομίας και του Δήμου.

Ο σχεδιασμός της Διαιτησίας του κ.Σταθάκη πρέπει να είναι σε αρμονία με τους σχεδιασμούς της Ελληνικός Χρυσός. Αυτό σημαίνει ότι ο Υπουργός θα έχει εγκρίνει πριν από το Σεπτέμβριο αυτές τις άδειες.
Η Διαιτησία αποσκοπεί στην παράκαμψη της Απόφασης Σκουρλέτη που ακυρώνει μαζί με τη μεταλλουργία Flash Smelting και το Επενδυτικό Σχέδιο στο σύνολο του. Για να το πετύχει, ο κ. Σταθάκης επέλεξε μία απροκάλυπτα έωλη Διαιτησία και μία εξώφθαλμα παράνομη πρακτική. Αν τελικά ολοκληρωθεί ποτέ η διαδικασία, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για την Ελληνικός Χρυσός σύμφωνα με το σχεδιασμό του κ. Σταθάκη.
Στο μεταξύ ο κ. Σταθάκης θα συνεχίσει να εκδίδει παράνομες άδειες στην Ελληνικός Χρυσός, σε συμφωνία με όσα είχε ανακοινώσει από το τέλος Ιανουαρίου στο Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους Αριστοτέλη και αποκαλύψαμε εδώ.
Όλα όσα έχουμε γράψει μέχρι σήμερα για τη Διαιτησία επιβεβαιώνονται πλήρως. Το άρθρο «Νέα επεισόδια στη διαμάχη με την Ελληνικός Χρυσός» στο Documento της Κυριακής 9.7.2017 επαληθεύει απόλυτα τη θέση μας και αφήνει τον κ.Σταθάκη γυμνό.


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...