Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018

4% στην ΛΑ.Ε δίνουν τρία ευρωπαϊκά ιδρύματα (FEPS, PS, FESB)


Υποστηρίζουν ότι η ΛΑ.Ε είναι ο μεγαλύτερος νικητής του έτους μεταξύ των “λαϊκιστών”, όπως λένε
Τρία συστημικά ευρωπαϊκά ιδρύματα, μάλλον σοσιαλδημοκρατικής απόκλισης, FEPS – Foundation for European Progressive Studies, Brussels, Belgium (Ίδρυμα Ευρωπαϊκών Προοδευτικών Μελετών), το Policy Solutions – Budapest, Hungary (Λύσεις Πολιτικής) και το Friedrich-Ebert-Stiftung Budapest – Βουδαπέστη, Ουγγαρία εκπόνησαν Μελέτη και Έκθεση γι’ αυτό που ονομάζουν “Λαϊκισμός στην Ευρώπη“.
Στην έννοια του λαϊκισμού τα τρία αυτά ιδρύματα, κατά τον προσφιλή προπαγανδιστικό τους τρόπο, κατατάσσουν συλλήβδην ακροδεξιά και νεοναζιστικά κόμματα μαζί με αντισυστημικές αριστερές δυνάμεις.
Στο ιδιαίτερο κομμάτι της Έκθεσης των τριών αυτών ιδρυμάτων που αφορά την Ελλάδα, ενώ σημειώνουν μη αύξηση και ελαφρά υποχώρηση της δημοτικότητας του, κατ’ αυτούς, “λαϊκισμού” στην Ελλάδα, υπογραμμίζουν με έμφαση την μεγάλη άνοδο της λαϊκής υποστήριξης προς την Λαϊκή Ενότητα (ΛΑ.Ε).
Συγκεκριμένα η Έκθεση των τριών ιδρυμάτων σημειώνει χαρακτηριστικά:
“Ο μεγαλύτερος νικητής του έτους μεταξύ των Ελλήνων λαϊκιστών είναι η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑ.Ε.), της οποίας η υποστήριξη αυξήθηκε κατά 3% κατά την διάρκεια τους έτους. Μόνο 1% των ψηφοφόρων την είχαν υποστηρίξει στο τέλος του 2016, αλλά ένα χρόνο αργότερα 4% θα επέλεγε το κόμμα που ιδρύθηκε από πρώην μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.”
Στελέχη της ΛΑ.Ε τόνιζαν στην Iskra ότι τα τρία αυτά ευρωπαϊκά ιδρύματα πολιτικά βρίσκονται στον αντίποδα της ΛΑ.Ε και επομένως δεν έχουν κανένα λόγο να την ευνοήσουν. Το αντίθετο, μάλιστα, μάλλον, υποεκτιμούν κι αυτά την πραγματική επιρροή της ΛΑ.Ε και αυτό το πράττουν συνειδητά για ευνόητους πολιτικούς λόγους.
Σε κάθε περίπτωση, παντως, τόνιζαν στην Iskra τα ίδια στελέχη της ΛΑ.Ε, τα ποσοστά που δίνει η έρευνα στην Λαϊκή Ενότητα, η οποία διεξήχθη με κάποια απόσταση από την φορτισμένη πολιτική κατάσταση στην χώρα, έρχονται να διαψεύσουν τις περισσότερες δημοσκοπήσεις και να επιβεβαιώσουν αυτό που μονότονα καταγγέλλουμε: ότι είναι “στημένες” και “χειραγωγούμενες” μετρήσεις για να συντηρήσουν, όπως – όπως, ένα σάπιο, φθαρμένο και παρακμιακό πολιτικό σκηνικό που βουλιάζει την οικονομία, την κοινωνία και τις εθνικές υποθέσεις.
Στη συνέχεια η Iskra παρουσιάζει αυτούσιο το κομμάτι της έρευνας των τριών ευρωπαϊκών ιδρυμάτων που αφορά την Ελλάδα:
ΕΛΛΑΔΑ
Η δημοτικότητα του λαϊκισμού στην Ελλάδα δεν αυξήθηκε το 2017. Στην πραγματικότητα, η συνολική υποστήριξη προς τους λαϊκιστές δεν άλλαξε παρά μόνο ελαφρά εντός των 12 μηνών -από 42% το 2016 σε 40% τον Δεκέμβριο του 2017. Δεν παρατηρήσαμε αλλαγές στην υποστήριξη ακρο-αριστερού Συνασπισμούς της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) ή το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) μεταξύ των τελευταίων δημοσκοπήσεων που έγινα στο τέλος του 2016 και του 2017, αντίστοιχα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίχθηκε από το 24% των ψηφοφόρων και το ΚΚΕ από το 6%. Ο μεγαλύτερος νικητής του έτους μεταξύ των Ελλήνων λαϊκιστών είναι η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑ.Ε.), της οποίας η υποστήριξη αυξήθηκε κατά 3% κατά την διάρκεια τους έτους. Μόνο 1% των ψηφοφόρων την είχαν υποστηρίξει στο τέλος του 2016, αλλά ένα χρόνο αργότερα 4% θα επέλεγε το κόμμα που ιδρύθηκε από πρώην μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη μεριά,η βάση της ακροδεξιάς “Χρυσής Αυγής”  συρρικνώθηκε κατά 2% κατά το 2017, και στο τέλος του 2017 μόνο 7% των Ελλήνων προτίμησε τους Νεο-ναζί. Οι της δεξιάς πτέρυγας εθνικιστές “Ανεξάρτητοι Έλληνες” (ΑΝΕΛ) έχουν γίνει μη υπολογίσιμοι κατά τη διάρκεια του έτους, και η υποστήριξη προς αυτούς δεν ήταν ανιχνεύσιμη στις τελικές δημοσκοπήσεις του 2017.

iskra.gr


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...