Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018

Απροστάτευτοι οι άνεργοι
Υποσχόταν προεκλογικά ο κ. Τσίπρας ότι θα αύξανε το επίδομα ανεργίας και θα διπλασίαζε το χρόνο χορήγησής του. Πλέον, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., το επίδομα ανεργίας δεν το παίρνει
ούτε το 10% των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ.Και ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει ένα σοβαρό δίκτυο προστασίας από το κράτος για τους μη έχοντες και ταυτόχρονα έχουμε το χαμηλότερο βαθμό αποτελεσματικότητας στη χρήση των κονδυλίων για θέματα πρόνοιας. Με άλλα λόγια, ενώ βρισκόμαστε στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά το ύψος της προβλεπόμενης χρηματοδότησης των συγκεκριμένων δράσεων, είτε λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων είτε για άλλους λόγους τα χρήματα δεν πάνε σε αυτούς που έχουν ανάγκη και σε πολλές περιπτώσεις χάνονται.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι δηλαδή παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αγοράς εργασίας και καμία μέριμνα δεν λαμβάνεται για αυτούς από την κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας υποσχόταν ότι θα μειώσει την ανεργία και αυτό που κατάφερε ήταν να εκτινάξει τα ποσοστά της μερικής απασχόλησης και των άλλων μορφών ευέλικτης εργασίας. Χιλιάδες άνθρωποι απασχολούνται εποχικά για 4 – 5 μήνες, κυρίως το καλοκαίρι με την τουριστική περίοδο, και στη συνέχεια επιστρέφουν στην ανεργία.

Παρ’ όλα αυτά, το κράτος επιφυλάσσει ακόμα χειρότερη μεταχείριση για τους ανέργους, υποβάλλοντάς τους σε φορολογική αφαίμαξη. Οπως θα διαβάσετε σήμερα στον Ελεύθερο Τύπο, χιλιάδες άνεργοι φορολογούμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με την υποχρέωση να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρων εισοδήματος κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων που θα υποβάλουν φέτος για το 2017 αν δεν προσέξουν τις παγίδες που κρύβει η φορολογική νομοθεσία.

Οι παγίδες έχουν στηθεί μέσω των τεκμηρίων διαβίωσης και των διατάξεων που προβλέπουν τη φορολόγηση των επιδομάτων ανεργίας σε περίπτωση που τα λοιπά εισοδήματα του ανέργου, πραγματικά ή τεκμαρτά, υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.

Αντί να προστατεύει τους ανέργους η κυβέρνηση Τσίπρα, όχι μόνο έχει περιορίσει δραστικά τον αριθμό όσων λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, αλλά τους το φορολογεί και από πάνω με βάση τα τεκμήρια!

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...