Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018

Ηoax με Όμηρο πούλησε το υπουργείο Πολιτισμού, γιατί όλοι θέλουν την Αμφίπολη τους
Mετά το απίστευτο φιάσκο με τον υποτιθέμενο τάφο του Μεγαλέξανδρου στην Αμφίπολη, θα έπρεπε κανείς να είναι πολύ επιφυλακτικός για την ανακοίνωση μεγάλων αρχαιολογικών ανακαλύψεων στην χώρας μας. Η φάση ότι μικροπολιτικά συμφέροντα και ηλίθιοι εθνικόφρονες πανηγυρισμοί θεωρούνται πιο σημαντικοί από την ακρίβεια της επιστήμης της αρχαιολογίας είναι πλέον σχεδόν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση και όπως όλα δείχνουν, είχαμε τη χαρά να τα δούμε και πρόσφατα.

Ίσως διαβάσατε αυτές τις μέρες για την ανακάλυψη στην Ολυμπία του παλαιότερου σωζόμενου αποσπάσματος της Οδύσσειας του Ομήρου, όπως μας ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και αναμεταδόθηκε από όλα τα μεγάλα ξένα δίκτυα (πχ 1, 2). Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:


«Εύρεση πήλινης πλάκας στην περιοχή της Ολυμπίας, η οποία διασώζει 13 στίχους της ξ Ραψωδίας της Οδύσσειας και που αποτελεί ίσως το παλαιότερο σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των Ομηρικών Επών που έχει έρθει στο φωςκαι αποτελεί πέραν της μοναδικότητάς της, ένα σπουδαίο αρχαιολογικό, επιγραφικό, φιλολογικό και ιστορικό τεκμήριο»
Δε φαίνεται και να ζορίστηκαν πολύ πάντως για να βγάλουν την ανακοίνωση. Όπως επισημαίνει το Factchecker.gr, ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί από τους επιστήμονες η χρονολόγηση (η οποία τοποθετεί την επιγραφή πριν τον 3ο αιώνα μ.Χ.), πάλι δε θα είναι το παλαιότερο σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των Ομηρικών Επών, γιατί υπάρχει τουλάχιστον ένα σαφώς παλαιότερο: ένας πάπυρος που βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, o oποίος ανάγεται στο 285–250 πΧ. 


Δεν ξέρουμε αν χρειάζεται πτυχίο αρχαιολογίας για να το γκουγκλάρει κανείς, αλλά το πιο πιθανό είναι πως δε χρειάζεται.


Όπως επίσης αναφέρει το Factchecker, η ιταλική εφημερίδα La Republica επικοινώνησε για το θέμα με την Ελληνική Πρεσβεία, η οποία τους εξήγησε ότι το θέμα είναι στη διατύπωση, καθώς ο σκοπός ήταν να γραφτεί πως πρόκειται για την αρχαιότερη επιγραφή ομηρικού κειμένου σε πήλινη πινακίδα. Μπορεί και να ισχύει, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτή η εκδοχή δεν κάνει τόσο καλά πρωτοσέλιδα.
Ελπίζουμε να μην πληγώθηκαν οι φανατικοί οπαδοί του Ομήρου.


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...