Τρίτη, 7 Αυγούστου 2018

ESM: Εκταμίευση της τελευταίας δόσης με δέσμευση τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής


Εκταμιεύθηκε η τελευταία δόση του τρίτου μνημονιακού προγράμματος, ύψους 15 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα, ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογραμμίζει την ανάγκη συνέχισης της μνημονιακής πολιτικής.

“Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους και τις αγορές ότι δεσμεύεται να μην αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί και να ακολουθήσει βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που είναι αναγκαίες μακροπρόθεσμα προκειμένου να αποτελέσει μια ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας”, είπε μεταξύ άλλων ο Ρέγκλινγκ, μετά την ολοκλήρωση της εκταμίευσης.

Από τα 15 δισ. ευρώ της δόσης, τα 9,5 προορίζονται για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος και τα 5,5 για την  εξυπηρέτηση του χρέους.

Με την εκταμίευση, το ταμειακό απόθεμα της χώρας θα φτάσει περίπου τα 24 δισ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι αρκεί για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για 22 μήνες, από τις 20 Αυγούστου που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα.

Η διαδικασία έγκρισης της εκταμίευσης -για την οποία είχε ανάψει «πράσινο» το Eurogroup του Ιουνίου- ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου, μετά την περάτωση των εθνικών διαδικασιών.

Με την τελευταία εκταμίευση, ο ESM έχει διαθέσει προς την Ελλάδα 61,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, από τα συνολικά 86 δισ. που ήταν προς διάθεση.

Συνολικά, ESM και EFSM έχουν εκταμιεύσει στο πλαίσιο των ελληνικών προγραμμάτων ποσό 204 δισ., αποτελώντας τους μεγαλύτερους πιστωτές της Αθήνας.

iskra.gr


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...