Κυριακή, 19 Μαΐου 2019

«Προσωπικό ήθος και συλλογική πλάνη». Του Κωνσταντίνου Κολοκυθά


του Κωνσταντίνου Κολοκυθά*

Ζούμε στον αστερισμό του νεοφιλελευθερισμού. Κι αυτό κυρίως σημαίνει μια θύελλα ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας, ξήλωμα όλων των εργασιακών κεκτημένων ενός αιώνα και κυρίως το βούλιαγμα της νεολαίας στη μιζέρια, τη φτώχεια και την επισφαλή εργασία αν όχι ανεργία. Βασικό μότο αυτής της κοσμοαντίληψης είναι το πως ο καθένας θα κυνηγήσει τον ατομικό του δρόμο, δίχως να νοιάζεται για συλλογικά επίδικα και συλλογικούς αγώνες. Ο καθένας τραβάει το δρόμο κι αν χρειαστεί εξοντώνει το διπλανό του, προκειμένου να «πετύχει».

   Στο προαναφερθέν κάδρο ανήκει ακριβοδίκαια η πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων της Πάτρας, που σ’ αυτές τις εκλογές διεκδικούν την ψήφο σας. Οι στηριζόμενες παρατάξεις από τα κόμματα εξουσίας (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) έβαλαν σε κεντρικό επίπεδο πλάτη στην καταστροφή των εργασιακών σας δικαιωμάτων (λ.χ. Μνημόνιο 1, 2, 3 και Μεσοπρόθεσμο), έδιωξαν τους συγγενείς και φίλους σας στο εξωτερικό και κυρίως έχουν δεσμεύσει τη δημόσια περιουσία όλων μας ως το 2090 δίχως να ζητάνε τα σπασμένα από τις τράπεζες και τα μεγάλα συμφέροντα του τόπου, που ευθύνονται για τη δική μας φτωχοποίηση και το ολότελα δικό μας ζοφερό εργασιακό, προσωπικό και συλλογικό μέλλον. Σε τοπικό επίπεδο δε, και τα τρία κόμματα, όπως και οι τρεις συναφείς τους παρατάξεις, συμφωνούν στην ιδιωτικοποίηση του παραλιακού μετώπου, στη μεγαλύτερη φορομπηξία εναντίον των λαϊκών στρωμάτων και στην εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων της πόλης μας κόντρα σε όλους εμάς και στις ζωές μας. Ήδη ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ συνεργάζονται σε περιφερειακό επίπεδο (κοινή στήριξη σε Απ. Κατσιφάρα) και είναι δεδομένο πως κάτω από το τραπέζι μια σειρά κοινών θέσεων και κοινών στόχων ετοιμάζονται για το επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Δίπλα σ’ αυτές, άλλες μικρότερες δημοτικές παρατάξεις, δήθεν ανεξάρτητες και τάχα προοδευτικές, θέλουν να κάνουν την Πάτρα «έξυπνη πόλη» αλλά μοιράζονται ύποπτη ασάφεια για το πρόβλημα της ανεργίας, γιατί και οι ίδιες κατά βάθος είναι μέρος του προβλήματος, ταγμένες ενάντια στα συμφέροντα της άνεργης αλλά και της επισφαλώς εργαζόμενης νεολαίας. Ταγμένες ουσιαστικά εναντίον μας.

   «Ναι» θα πει κάποιος «αλλά ο μεμονωμένος υποψήφιος της χ ή της ψ παράταξης είναι τίμιος και πρέπει να υποστηριχθεί δίχως κομματικές κριτικές ή κατηγορίες». Κι εδώ εμείς ανταπαντάμε: «Ο μεμονωμένος τίμιος υποψήφιος μιας αποδεδειγμένα συστημικής παράταξης δεν μπορεί να αλλάξει τη συνολική εικόνα». Με άλλα λόγια η «τιμιότητα» ενός τυχαίου υποψηφίου δεν μπορεί να διορθώσει μια σειρά εγκληματικών παραλείψεων, παραγοντισμών και συστημικών επιθέσεων στην εργασία και τη ζωή μας, της ολότελα δικής του παράταξης. Κι αυτό γιατί το μεμονωμένο άτομο είναι ένα τίποτα μπροστά στην παράταξη που ανήκει και την πολιτική της ατζέντα, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Η παράταξη αντίθετα καθορίζει το μεμονωμένο άτομο. Γι’ αυτό και η ψήφος στις δημοτικές εκλογές, αν είναι μόνο προσωποκεντρική και όχι πολιτική, κινδυνεύει να εξοστρακισθεί σαν σφαίρα εναντίον μας. Και ποιος είναι εκείνος που θέλει να βάλει πλάτη στη χειροτέρευση των όρων ζωής και δουλειάς του με τόση αφέλεια;

   Σ’ αυτές τις δημοτικές εκλογές λοιπόν, δεδομένου ότι στον πρώτο γύρο δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία για καμία παράταξη, στηρίζουμε την Ανυπότακτη Πολιτεία, τη δημοτική παράταξη που μετωπικά κι ενωτικά συσπειρώνει την αγωνιζόμενη και ανατρεπτική νεολαία της πόλης μας κόντρα στην ιδιώτευση, τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, τις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας της πόλης και κυρίως κόντρα στην ψευδαίσθηση ότι εκείνοι που ευθύνονται για τα αδιέξοδα της γενιάς μας μπορούν να μας εξαπατούν ισχυριζόμενοι τους «ακομμάτιστους», τους «προοδευτικούς» και τους μεμονωμένα «τίμιους».

Στηρίζουμε Ανυπότακτη Πολιτεία για την ενίσχυση των λαϊκών διεκδικήσεων εντός δημοτικού συμβουλίου κόντρα στο μαύρο μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και των ιδεολογικών τους παρατρεχάμενων!

Στηρίζουμε Ανυπότακτη Πολιτεία για τα ιδανικά των παιδιών μας – για τα ιδανικά της νεολαίας!

Γιατί όμορφη Πολιτεία είναι πάντα η Ανυπότακτη!

                                           

 Κολοκυθάς Κωνσταντίνος,παιδαγωγός - ιστορικόςΣχολιάστε Ελεύθερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...