Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013

Ο Στουρνάρας αρχίζει την κωλοτούμπα. Προαναγγέλει μειώσεις συντάξεων


Παιχνίδι λέξεων φαίνεται πως αρχίζει να παίζει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς στην αρχή έλεγαν όλοι "όχι σε νέα μέτρα", αλλά τις τελευταίες ημέρες αυτή η φράση έχει αντικατασταθεί από το "όχι σε οριζόντια μέτρα", κάτι που ενδεχομένως να αφήνει ανοιχτό μία πιθανή λήψη στοχευμένων μέτρων. 

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο 12ο συνέδριο του ΣΕΤΕ, "Τουρισμός και Ανάπτυξη" έκανε μία τέτοια στροφή, μιλώντας για στοχευμένα μέτρα και στοχευμένες περικοπές. 

Αναφερόμενος ο κ. Στουρνάρας στην ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή στην ολοκλήρωση όλων όσων έχουν απαιτήσει οι δανειστές μας, για πρώτη φορά έκανε λόγο για στοχευμένες περικοπές σε δαπάνες. 

Και δεν έμεινε μόνο αυτό, αλλά μίλησε για κατάργηση των κοστοβόρων εξαιρέσεων στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και "χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους".

Με αυτό τον τρόπο, ο κ. Στουρνάρας δίνει το πράσινο φως για νέες περικοπές και κυρίως στις συντάξεις μιας και αναφέρεται στο ασφαλιστικό σύστημα. 

Ωστόσο, για να είναι και μέσα στο κλίμα των ημερών, ο κ. Στουρνάρας τόνισε για άλλη μία φορά πως η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα προέλθει πλέον από τα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα. σημειώνοντας πως αυτά έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους".

Αντίθετα, έκανε λόγο για φορολογική συμμόρφωση, για στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της κυβέρνησης, τους οποίους δεν διευκρίνισε και εξυγίανση δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων, χωρίς σε κανένα από αυτά να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία. 


Επίσης:
Την κατάργηση της βασικής σύνταξης των 220 ευρώ, που χορηγείται στους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Mε αυτόν τον τρόπο, διαγράφεται η τρύπα που έχει δημιουργηθεί στα έσοδα του Ταμείου από τη μη εφαρμογή του μέτρου της επιβολής φόρου 0,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με «ασφαλείς πληροφορίες» που μεταδίδει το capital.gr το σενάριο που προβλέπει περικοπές στις συντάξεις των παλαιών ασφαλισμένων του ΤΕΒΕ στον ΟΑΕΕ και των ήδη συνταξιούχων του ταμείου, έως και κατά 30%, έχει επανέλθει στο προσκήνιο και γίνεται φύλλο και φτερό από τις αρμόδιες διευθύνσεις του ταμείου.

Πρόκειται ουσιαστικά για την παλαιά πρόταση αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με κατάργηση της «βασικής σύνταξης του ΤΕΒΕ» που πήγε να περάσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης την περασμένη Άνοιξη, όταν έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει την μνημονιακή διάταξη για επιβολή εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, για τη διάσωση του ΟΑΕΕ.
Επίσης, μέσω επιτροπών, Σοφών αλλά και άλλων, σχεδιάζεται και το νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με ενδεχόμενη εμπλοκή και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Αν και οι πληροφορίες αφήνονται να διαρρεύσουν κυρίως από τις εταιρείες και όχι από την κυβέρνηση, το σίγουρο είναι πως στην Τράπεζα της Ελλάδος, με τη συμμετοχή και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, έχει συσταθεί μια επιτροπή, που με τη βοήθεια της Ernst and Young σε πρώτο στάδιο θα εξετάσουν τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης ανά την Ευρώπη και σε δεύτερο θα διερευνηθεί ο ρόλος των ιδιωτικών εταιρειών σε αυτά

Περισσότερα στο capital.gr


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...