Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014

Σαρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και σε νέα δημοσκόπηση (Παν/μιου Μακεδονίας για ΣΚΑΪ) / Με +6% προηγείται της ΝΔΣαφές προβάδισμα 6 ποσοστιαίων μονάδων σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ερευνών Κοινής Γνώμης Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που παρουσίασε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η πρώτη δημοσκόπηση της νέας πολιτικής περιόδου για λογαριασμό του μνημονιακού ομίλου Αλαφούζου καταδεικνύει το ευρύτατο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που φανερώνει ότι δύσκολα πλέον -και ειδικά μετά την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ- μπορεί να γίνει αντικείμενο αριθμητικού μαγειρέματος (αν και πιθανότατα τα πραγματικά πραγματικά ποσοστά θα αποδειχθούν ακόμα πιο εντυπωσιακά). 

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην πρώτη θέση με 24%, με τη ΝΔ να ακολουθεί με ποσοστό 18%. Ακολουθεί η Χ.Α. με 6,5%, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Ελιά με 5,5% έκαστο, οι ΑΝΕΛ με 3% (και την αναγωγή να δίνει καθαρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση), τη ΔΗΜΑΡ με 1% και το Άλλο με το αρκετά υψηλό 10%.

Ακόμα σημαντικότερο είναι το εύρημα που αφορά στο αν και κατά πόσο οι ψηφοφόροι επιθυμούν τη διάλυση της Βουλής με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: συγκεκριμένα, υπέρ της προκήρυξης πρόωρων εκλογών τάσσεται η απόλυτη πλειοψηφία σε ποσοστό 54% που κρίνει πως «καλύτερη εξέλιξη για τη χώρα» θα ήταν η διάλυση της παρούσας Βουλής, έναντι 46% που απαντά πως ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή. Πρόκειται για μία πλειοψηφική τάση που δείχνει να παγιώνεται ΚΑΙ δημοσκοπικά, μετουσιώνοντας σε στατιστική μορφή την αισθητή παλλαϊκή απαίτηση.
Η γενική ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων δείχνει μία βελτιωτική πορεία των δεικτών σχετικά με τη δημοτικότητα του Α.Τσίπρα και την κυβερνησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ (που κατέχουν ξεκάθαρα τις πρωτιές στα επιμέρους ερωτήματα) και μία αντίστροφη τάση στα δεδομένα Σαμαρά-ΝΔ. Για να μη...ξεθαρρεύουμε κιόλας, βεβαίως (μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για δημοσκόπηση που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ, με υπεύθυνο διεξαγωγής της μέλος του Ποταμιού), οι επιμέρους δείκτες δείχνουν ότι υπάρχει μία γενικότερη έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στα δύο πρώτα κόμματα, αναλογικά με την εκλογική τους επιρροή. Επιπλέον, στην πρεμούρα τού να φανεί ότι (παρ'όλο που δεν αμφισβητείται η προσωπική νίκη του Τσίπρα έναντι του Σαμαρά μετά από τις εμφανίσεις τους στη ΔΕΘ) εντέλει οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ κρίνονται από την πλειοψηφία των ερωτώμενων ως "μη εφαρμόσιμες", οι υπεύθυνοι της έρευνας υπέπεσαν σε γκάφα. Ενώ ως περίοδος διεξαγωγής ορίζεται η 11η έως 15η Σεπτεμβρίου (προηγούμενη Πέμπτη έως Δευτέρα), οι σχετικές εξαγγελίες έγιναν το βράδυ της 13ης, άρα μπορούσαν να προσμετρηθούν μόλις από τη 14η. Εν ολίγοις, παρουσιάστηκε ερώτημα που μπορούσε να απαντηθεί μετά βίας κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών σε σύνολο πέντε, συνεπώς δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να δεχθούμε ότι η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί "μη εφαρμόσιμες" τις εξαγγελίες Τσίπρα.

Και πάλι, όμως, η γενική αποτίμηση της δημοσκόπησης (δείτε την όλη ΕΔΩ) δεν αλλάζει: η ΔΕΘ ενισχύει την πλειοψηφική τάση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αναπτύξει ήδη πολύ πριν από τις Ευρωεκλογές.


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...