Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018

Αφρίν: Όταν οι "μεγάλες δυνάμεις" συναινούν σε ένα έγκλημα


Του Σπύρου Γουδέβενου

Σήμερα ο Τούρκικος στρατός εισήλθε στο Αφρίν, και άφησε τους τζιχαντιστές να παρελάσουν στην πόλη και ήδη με καταγγελίες Κούρδων οι δεύτεροι ξεκίνησαν τους αποκεφαλισμούς.

Οι κατά κύριο λόγο Κουρδικές δυνάμεις του YPG ήταν αυτές που συνέβαλλαν μαζί με τις Ρωσικές δυνάμεις στην ήττα του ISIS στην Συρία. Και ενώ οι Ρώσοι κατοχύρωναν το καθεστώς Άσαντ στην μισή Συρία περίπου, οι δυνάμεις του YPG έκαναν την πιο βρώμικη δουλεία και εξολόθρευαν τους ισλαμιστές του ISIS από την υπόλοιπη χώρα και από το προπύργιο τους, την Ράκα.

Οι δυνάμεις του YPG αναφέρονται σε Κούρδους με άμεση σχέση με το PKK, το πιο ριζοσπαστικό κομμάτι των Κούρδων και κατά συνέπεια κουβαλάγανε ένα πιο αριστερό φορτίο ακόμα και στον τρόπο διοίκησης των περιοχών που έλεγχαν, και βέβαια απέναντι στους αποκεφαλισμούς και την σαρία του ISIS, αποτελούσαν για τις περιοχές που καταλάμβαναν "ελευθερωτές" αφού υποσχόντουσαν έναν πιο δημοκρατικό και φιλελεύθερο τρόπο διακυβέρνησης, ακόμα και από τον "τρόπο" του ίδιου του Άσαντ, και για αυτό το λόγο Ρωσία και καθεστώς δεν έβλεπαν με καλό μάτι την εδαφική επέκταση των Κούρδων στον Συριακό εμφύλιο.

Αυτή η απέχθεια του Άσαντ προς τους Κούρδους έκανε τους παμπόνηρους Αμερικάνους να τρέξουν σε άμεση υποστήριξη τους αφού πλέον μετά την κατάρρευση του ISIS ήταν ο δεύτερος πόλος μετά τον Άσαντ στην Συρία. Οι ΗΠΑ εξόπλισαν τους Κούρδους περαιτέρω, και η Βόρεια και Ανατολική Συρία φαινόντουσαν να γίνονται ένα Συριακό Κουρδιστάν, στις παρυφές της Τουρκίας που ακόμα πολεμάει εντός των συνόρων της το PKK. 

Το θέμα είναι ότι οι Κούρδοι της Συρίας μάλλον βασίστηκαν πολύ στις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα και δεν υπολόγισαν ότι η Τουρκία αποτελεί σταθερό εταίρο των ΗΠΑ, παρά τις κακές σχέσεις που είχαν στην συγκυρία. Η Τουρκία άλλωστε αποτέλεσε το μεγάλο συνέταιρο των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή ιστορικά.

Έτσι όταν ο Ερντογάν αποφάσισε ότι ένα ισχυρό Συριακό Κουρδιστάν θα άνοιγε τις ορέξεις των δικών του Κούρδων ακόμα περισσότερο το πρώτο που έκανε ήταν να κάνει μία επίθεση φιλίας στην Ρωσία προβάλλοντας τους Κούρδους ως υποχείριων των σχεδίων των ΗΠΑ στην Συρία (και δεν είχε και άδικο σε αυτό). Ο Πούτιν λοιπόν, άνοιξε τους αεροδιάδρομους της Β. Συρίας στον Ερντογάν, όπως καταγγέλλουν και σήμερα οι Κουρδικές δυνάμεις του Αφρίν, με στόχο να αποδυναμωθούν οι Κούρδοι, ως σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Από την άλλη οι ΗΠΑ, βλέποντας έναν Ερντογάν αποφασισμένο να κάνει την Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή σκηνικό μία μεγάλης έντασης, εγκατέλειψαν τους Κούρδους του Αφρίν και τον άφησαν να το καταλάβει. Οι ΗΠΑ δεν ρίσκαραν να θέσουν την Τουρκία εκτός σφαίρας επιρροής της σε μόνιμη βάση και να την δει να συνεταιρίζεται με την μισητή Ρωσία, από την οποία πλέον αγόραζε όπλα (βλέπε s400). Κανείς δεν ξέρει αν τα γεγονότα οδηγούν τους Κούρδους της Συρίας στην πλήρη απομόνωση τους ή απλά οι ΗΠΑ θα εγγυηθούν στο μέλλον ότι η Τουρκία θα σταματήσει (αν μπορούν βέβαια).

Βέβαια και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έβγαλε κιχ, όπως  συνηθίζει το τελευταίο διάστημα!!!!


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...