Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018

Brain drain: Στον ΟΟΣΑ διορίστηκε πρώην αναπληρώτρια υπουργός, που νόμιζε ότι είναι OK να παίρνει επίδομα ενοικίου όντας πελούσια
Το ρητό πως “κανένας δεν πάει χαμένος αν είναι άξιος” φαίνεται να επιβεβαιώνει η πρώην αναπληρώτρια υπουργός εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία διορίστηκε ως μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου εγκρίνει ποσό ύψους 13 χιλιάδων ευρώ για την κάλυψη εξόδων μετεγκατάστασης λόγω τοποθέτησης της κ. Αντωνοπούλου, στη θέση μονίμου αντιπροσώπου στη ΜΕΑ ΟΟΣΑ.
Η κύρια Αντωνοπούλου είχε απασχολήσει πριν από 5 περίπου μήνες την κοινή γνώμη, χάρη στην αποκάλυψη πως έπαιρνε επίδομα ενοικίου ύψους 1.000 ευρώ το μήνα για 2 χρόνια, για διαμέρισμα στο οποίο διέμενε στο Κολωνάκι. Ο ντόρος που σηκώθηκε οφειλόταν στο ότι δεν είχε την οικονομική ανάγκη για το συγκεκριμένο επίδομα.

Σύμφωνα με το πόθεν έσχες της, η κυρία Ράνια Αντωνοπούλου μαζί με τον σύζυγό της ο οποίος είναι πρώην υπουργός οικονομίας, έχουν εισοδήματα ύψους 540.000 ευρώ, καταθέσεις μισού εκατομμυρίου και επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Παρόλα αυτά η κυρία Ράνια Αντωνοπούλου πήρε συνολικά 23.000 ευρώ σαν το επίδομα ενοικίου και για το λόγο αυτό οδηγήθηκε σε παραίτηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως δεν γνώριζε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι προκλητικό.

Για την ορθή ενημέρωση σχετικά με το θέμα της επιδότησης ενοικίου που απασχολεί το δημόσιο διάλογο τις τελευταίες τρεις ημέρες, η κ. Αντωνοπούλου διευκρινίζει τα εξής:

Σύμφωνα με το Ν.4336/2015 που δίνει το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επιδότηση διαμονής, εφόσον δε διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα, αιτήθηκα και έλαβα ένα σημαντικό ποσό ως επιδότηση ενοικίου. Αυτήν την πρόνοια του νομοθέτη απολαμβάνουν από το 1994 όλοι οι βουλευτές που δεν έχουν έδρα την Αθήνα, χωρίς άλλες εισοδηματικές προϋποθέσεις.

Διευκρινίζω ότι ως βουλευτής Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν αιτήθηκα να λάβω την εν λόγω επιδότηση, παρότι την δικαιούμουν.

Πολλούς μήνες μετά της θεσμοθέτησή της πληροφορήθηκα ότι ως εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης δικαιούμαι επιδότηση, και μάλιστα από συναδέλφους μου. Έτσι κατέθεσα αίτηση και έκτοτε έλαβα συνολικά 23.000 ευρώ για δύο χρόνια.

Από τον Αύγουστο 2017, οπότε έληξε η περίοδος για την ποία είχα αιτηθεί την επιδότηση, σταμάτησα να την λαμβάνω, καθώς δεν κατέθεσα νέα αίτηση.

Δεδομένου ότι η αντίστοιχη διάταξη για τους εκτός έδρας Βουλευτές βρισκόταν σε ισχύ ήδη από το 1994 και ακολουθείται ακόμα χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί, και δεδομένου ότι όλες οι ενέργειές μου ήταν σύμφωνες με τον νόμο, δεν διανοήθηκα ότι υπήρχε κάτι αμφιλεγόμενο ή μεμπτό στην επιλογή μου, καθώς η επιδότηση αποτελεί τμήμα της αμοιβής μου.

Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλω τον ελληνικό λαό.

Έχω πλήρη επίγνωση ότι η αμοιβή μου για τις υπηρεσίες που παρέχω προέρχεται από τους κόπους του.

Ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, που χιλιάδες κόσμος αγωνιά για την κατοικία του, το εισόδημά του, τα δάνειά του, αντιλαμβάνομαι ότι κάθε παροχή, ακόμα και νόμιμη, εξοργίζει.

Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι η οικονομική μου κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του πόθεν έσχες, ενίσχυσε την αγανάκτηση του κόσμου.

Πριν τρία χρόνια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας με πρότεινε ως βουλευτή Επικρατείας και στη συνέχεια υπουργό, αποδέχθηκα την τιμή χωρίς δεύτερη σκέψη για το τι θα άφηνα πίσω. Όπως τότε, έτσι και τώρα φυσικά παραμένω στη διάθεση του Πρωθυπουργού

Επειδή δεν ήρθα στην Ελλάδα για να γίνω πλουσιότερη και επειδή μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα να υπηρετήσω την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μου την οικονομική κρίση, δηλώνω ότι κίνησα ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων.

Ζητώ από τους συμπολίτες μου να με κρίνουν για το έργο μου, όπως αποτυπώνεται στην απομείωση της ανεργίας όχι μόνο σήμερα αλλά κυρίως τα δύο πρώτα ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησης μας.

Με άλλα λόγια, ζητώ να κριθώ από όλους για τα αποτελέσματα της δουλειάς μου και όχι από ένα θέμα το οποίο για προφανείς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή να αναγάγει σε υπ’αριθμόν Ένα ηθικό ζήτημα της χώρας.

Σίγουρα εκεί στον ΟΟΣΑ θα αυξηθεί η συμπόνοια για τους πτωχούς, με την προσθήκη αυτού του νέου μέλους. Δε μπορούμε όμως να μην επισημάνουμε πως η παραπάνω περίπτωση αποτελεί ακόμα ένα τυπικό παράδειγμα brain drain, που τόσο μαστίζει τον τόπο.


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...