Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2019

Αλβανία: Κοντά στο 80% η αποχή. Φόβοι για εμφύλιο


Οξεία αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα της αποχής, ακολούθησε την ολοκλήρωση της χθεσινής ψηφοφορίας για τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία.


Κατά γενική εκτίμηση η αποχή ήταν η μεγαλύτερη όλων των εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρα μετά το 1991, αγγίζοντας το 80%, με την αντιπολίτευση να αρνείται να αναγνωρίσει την εγκυρότητα των εκλογών.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμαευχαριστεί τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και τον ΟΑΣΕ, για τη στήριξη που του παρέχουν, σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία εκφράζονται φόβοι για εμφύλια ένοπλη αντιπαράθεση.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία προερχόμενα από την κεντρική εφορευτική επιτροπή η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 21% ενώ κατά την αντιπολίτευση, η οποία παρουσίασε στους ξένους παρατηρητές ογκώδη φάκελο παρατυπιών, η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 15%.
Με βάση τα στοιχεία αυτά κυβέρνηση και αντιπολίτευση θεωρούν ότι η κάθε μια για τους δικούς της λόγους, είναι ο νικητής των εκλογών.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα θεωρεί νίκη το γεγονός ότι στήθηκαν οι κάλπες και δεν επιτράπηκε στην αντιπολίτευση να τις εμποδίσει. Όπως αναφέρει, η Αλβανία έδωσε ένα γερό μάθημα στην παράταξη που επιδίωξε τον εκτροχιασμό της δημοκρατίας στη χώρα και την πορεία της προς την Ευρώπη.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λιουλεζίμ Μπάσια, από την πλευρά του θεώρησε νίκη τη χθεσινή χαμηλή συμμετοχή στις κάλπες, υποστηρίζοντας ότι ο αλβανικός λαός εγκατάλειψε τον Έντι Ράμα και την προσπάθειά του να εγκαταστήσει τον μονοκομματισμό στην Αλβανία.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα συνεχάρη τον αλβανικό λαό διότι, όπως είπε, απέφυγε χθες το διχασμό, ενώ ειρωνεύτηκε τον πρωθυπουργό, λέγοντας πως θα πρέπει να του απονεμηθεί «παράσημο ήρωα σοσιαλιστικών ψήφων» το οποίο θα θεσμοθετηθεί για εκείνον «από την σοσιαλιστική Βουλή του».
Εν αναμονή της έκθεσης των παρατηρητών του ΟΑΣΕ για τη χθεσινή ψηφοφορία, ο Έντι Ράμα εξέφρασε τις ευχαριστίες του ονομαστικά στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΑΣΕ – ODIHR που, όπως είπε, «έβαλαν το χεράκι τους στη νίκη». Αντίθετα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός στη στάση του δυτικού παράγοντα σχετικά με τα όσα κατ’ εκείνον συμβαίνουν στην Αλβανία.
iskra.gr


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...